INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

Vanessza, Dzsenifer és Cintia a Top 50-ben

Infostart / InfoRádió

Tavaly a Bence és a Máté voltak a fiú keresztnevek közül a legnépszerűbbek, a lányoknál az Anna vezet, és sok újszülött kislány kapta a Viktória vagy a Réka nevet is - mondta el az InfoRádióban a Belügyminisztérium Központi Hivatalának Anyakönyvi osztályvezetője.

Piros Zsuzsa hozzátette: a 2005-ös leggyakoribb keresztnevek hivatalos összesítése néhány hét múlva készül el és lesz hozzáférhető; ugyanakkor nem várható, hogy a legnépszerűbb tíz név sorrendjében jelentős átrendeződés történjen.

A fiúneveknél már 2003-2004-ben is a Bence és a Máté volt a
legnépszerűbb, 2004-ben az első tíz sorrendje így alakult: Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, Levente, Tamás, Ádám, Péter, Gergő.

A lányneveknél tavaly az Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, Petra, Dorina, Fanni, Boglárka, Eszter népszerűségi sorrend alakult ki.

Piros Zsuzsa szerint az első tíz sorrendjében valószínűleg tavaly sem történt változás, legfeljebb kisebb helycserék történhettek.

Megfigyelhető egyfajta generációs váltás a névadásban – tette hozzá. Míg az összlakosságban a legtöbb nőt Máriának, Erzsébetnek vagy Katalinnak hívnak, ezek a nevek az utóbbi években kimentek a divatból.

A BM anyakönyvi osztályvezetője úgy vélte, hogy hasonló tendencia a férfineveknél is megfigyelhető, ezzel együtt a fiúgyermekek névadása konzervatívabb, a László, Gábor és az Attila viszonylag még mindig gyakori az újszülötteknél.

A Top 50-ben található néhány kevéssé hagyományos magyar név is: Kevin, Vanessza, Dzsenifer és Cintia is.

Kapcsolódó hang

Piros Zsuzsa a névadásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018