eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vanessza, Dzsenifer és Cintia a Top 50-ben

Tavaly a Bence és a Máté voltak a fiú keresztnevek közül a legnépszerűbbek, a lányoknál az Anna vezet, és sok újszülött kislány kapta a Viktória vagy a Réka nevet is - mondta el az InfoRádióban a Belügyminisztérium Központi Hivatalának Anyakönyvi osztályvezetője.

Piros Zsuzsa hozzátette: a 2005-ös leggyakoribb keresztnevek hivatalos összesítése néhány hét múlva készül el és lesz hozzáférhető; ugyanakkor nem várható, hogy a legnépszerűbb tíz név sorrendjében jelentős átrendeződés történjen.

A fiúneveknél már 2003-2004-ben is a Bence és a Máté volt a
legnépszerűbb, 2004-ben az első tíz sorrendje így alakult: Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, Levente, Tamás, Ádám, Péter, Gergő.

A lányneveknél tavaly az Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, Petra, Dorina, Fanni, Boglárka, Eszter népszerűségi sorrend alakult ki.

Piros Zsuzsa szerint az első tíz sorrendjében valószínűleg tavaly sem történt változás, legfeljebb kisebb helycserék történhettek.

Megfigyelhető egyfajta generációs váltás a névadásban – tette hozzá. Míg az összlakosságban a legtöbb nőt Máriának, Erzsébetnek vagy Katalinnak hívnak, ezek a nevek az utóbbi években kimentek a divatból.

A BM anyakönyvi osztályvezetője úgy vélte, hogy hasonló tendencia a férfineveknél is megfigyelhető, ezzel együtt a fiúgyermekek névadása konzervatívabb, a László, Gábor és az Attila viszonylag még mindig gyakori az újszülötteknél.

A Top 50-ben található néhány kevéssé hagyományos magyar név is: Kevin, Vanessza, Dzsenifer és Cintia is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×