eur:
400.57
usd:
364.85
bux:
73862.74
2024. október 8. kedd Koppány
Close up of Businesswoman signing contract on table in office. Business Deal concept
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Rengeteg hamis aláírás a választáson – lépett az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy nő ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A vádirat szerint a nő a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni. Ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie. A vádlott határidőben leadta a kitöltött ajánlóíveket és annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el, és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós. A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy

103 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik.

A hamis ajánlások nélkül a vádlott nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 darab érvényes ajánlással. A nő végül nem szerzett mandátumot.

A Fővárosi Főügyészség a nőt hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, és azt indítványozta, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Aggódnak a kutatók: messzemenő következményei lehetnek két hatalom versengésének

Aggódnak a kutatók: messzemenő következményei lehetnek két hatalom versengésének

Nemrég Kína felbocsátotta annak a műholdas rendszernek az első elemeit, amellyel az Elon Musk által vezetett űrvállalat, a SpaceX Starlink-rendszeréhez hasonló, 14 ezer interneteműholdból álló flottát szeretnének létrehozni. A Futurism cikke szerint a kínai rendszerről a közelmúltban több csillagász is kritikusan nyilatkozott, mivel az fényessége miatt megzavarja az éjszakai égboltot, ezzel nehezítve a kutatók megfigyeléseit. A jövőben a helyzet pedig még rosszabb lehet, mivel mindkét állam további műholdak fellövését tervezi az elkövetkező években.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×