eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Nyitókép: mnb

Az MNB nevével hirdetnek bűnözők befektetési programot

Milliós megtakarításokat vittek már el a csalók.

Valótlan hirdetéseket tettek közzé bűnözők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról - közölte az MNB.

A csalók a közösségi médiában vélhetően robotokkal tették közzé a hirdetéseket, amelyek olyan felületre vezetik tovább az érdeklődőket, ahol megadhatják az adataikat. Ezt követően szerződéstervezetet kapnak, de a befektetésüket nem látják viszont. A minimális befizetési összeg 90 ezer forint, amire a hirdetésekben irreális hozamot ígérnek, akár heti 100 százalékot is. Előfordult, hogy magukat befektetési tanácsadóként vagy könyvelőként feltüntető elkövetők távoli elérést biztosító programot telepíttettek magánszemélyek számítógépére, és milliós megtakarításokat vettek el tőlük - írták.

A csalók a Luna Capitals, Cosmos Capital, Act Human Capital, Devix Group, Market Internal, illetve Multistox cégneveket használták eddig. A hitelességének látszatáért MNB tevékenységi engedélyszámot is feltüntetnek, az egyeztetések során pedig a jegybank közvetítői adatbázisából származó neveket és nyilvántartási számokat használnak. A dokumentumokon valótlanul állítják azt is, hogy a befektetők ügyfélszámláján lévő pénzt a jegybank garantálja.

A közlemény szerint a jegybank nem indított befektetési programot a közelmúltban egyetlen tőzsdei céggel sem, így ehhez kapcsolódó garanciát sem vállal. Aki pénzt adott át bűnözőknek vagy a bankszámláján visszaélést lát, azonnal forduljon a rendőrséghez és jelentse az esetet a számlavezető bankjánál - írta az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

Ahogy a világban terjednek a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni hivatott zöld technológiák, az előállításukhoz szükséges kritikus fontosságú ásványok iránti igény is nő. Bányászatuk egyre drágább, lelőhelyeik pedig néhány országban koncentrálódnak, ami kockázatot jelent a globális ellátás szempontjából. Sokak szerint a megoldás a tengerek mélyén keresendő, a világ óceánjainak és tengereinek fenekén ugyanis nagy mennyiségben találhatók kritikus ásványok. A formálódó mélytengeri bányászat ezen ásványkincsek kiaknázását célozza, azonban e tevékenység megítélése – noha még el sem kezdődött – rendkívül ellentmondásos.

A Duna felső részvízgyűjtőire több eső esett, mint várták

Az előrejelzés nagyon bizonytalan, de folyamatosan finomítják az árvíz elleni védekezés tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×