eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Female with manicured nails handcuffed.
Nyitókép: jonathanparry/Getty Images

Másfél évig gondolkodhat tettén a börtönben a másodrendű vádlott "antifa"

Az eljárás az első- és harmadrendű vádlottal szemben folytatódik első fokon a Fővárosi Törvényszéken.

Jogerősen egy év tíz hónap börtönnel sújtotta az úgynevezett antifaügy másodrendű vádlottját a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett határozatával - közölte a bíróság honlapján közleményben.

A német állampolgárságú másodrendű vádlott korábban a váddal egyező beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalásról, így őt az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 29-én 3 év fegyházra és Magyarországról történő 5 éves kiutasításra ítélte bűnszervezetben részvétel miatt.

Az elsőfokú ítélet szerint 2017-től Lipcsében szélsőbaloldali ideológiával szimpatizáló fiatal felnőttekből álló szervezet jött létre, melynek tagjai egyetértettek abban, hogy a militáns nemzetiszocialista, fasiszta eszméket is hirdető szélsőjobboldal szimpatizánsai ellen a demonstrációk mellett erőszakos támadásokkal kell felvenni az ideológiai harcot.

A szervezet tagjai megtervezték és edzéseken gyakorolták a támadásokat. Az edzéseket a szervezetben végrehajtó szerepet betöltő másodrendű vádlott vezette. A szervezet vezetői és egyes tagjai, köztük a másodrendű vádlott ellen Németországban azonos módon elkövetett támadások miatt büntetőeljárás indult.

Később a szervezet tagjai elhatározták, hogy a németországihoz hasonló erőszakos támadásokat követnek el Budapesten, összefüggésben a város második világháborús ostroma során, 1945. február 11-én zajlott kitörésre emlékező Becsület Napjával. A Németországból érkezett elkövetők olaszországi anarchista mozgalmak résztvevőiként számon tartott, Milánóból érkező tagokkal egészültek ki.

A másodrendű vádlott és társai 2023. február 9-én a Nyugati pályaudvar területén az egyik utast a viselete alapján szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélték, s ezért paprikaspray-t fújtak az arcába. Ugyanaznap a szervezet tíz tagja a Nyugati térről villamossal a Kálvin térre utazva felfigyelt három szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélt sértettre. Követték őket, körbefogták, rájuk támadtak és teleszkópos bottal ütlegelték a fejüket. Két sértett nyolc napon túl, egy pedig nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban életveszélyes sérülés reális lehetősége is fennállt.

Másnap a szervezet több tagja a XI. kerületben buszra szállva követett egy a ruházata alapján szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélt sértettet, aki munkába sietett. Az egyik támadó teleszkópos bottal közepes erővel legalább ötször tarkón ütötte, majd amikor a sértett földre esett, a szervezet tagjai tovább bántalmazták. A sértett többszörös bordatörést, zúzódásos sérüléseket szenvedett, azonban az életveszélyes sérülés reális esélye ebben az esetben is fennállt.

Aznap este a szervezet tagjai két német állampolgár nyomába eredtek, s teleszkópos bottal, gumikalapáccsal ütlegelték, majd paprikaspray-vel lefújták őket. A sérülések 5-6 nap alatt gyógyulóak voltak, azonban mindkét sértettnél fennállt az életveszélyes sérülés esélye. Egy másik helyszínen a szervezet tagjai hátulról támadtak a sértettre, paprikaspray-vel arcon fújták, majd teleszkópos bottal közepes erővel többször arcon ütötték. A sértett agyrázkódást szenvedett, és arckoponyája több helyen eltört. Ez esetben is fennállt az életveszélyes sérülés, maradandó fogyatékosság lehetősége. Másnap a másodrendű vádlott és társai szétszóródva figyelték a járókelőket, hogy kiválasszák a következő áldozatot, de a rendőrség közbelépett.

A másodrendű vádlott ügyében januárban megszületett elsőfokú ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Kedden a másodfokon eljáró ítélőtábla a törvényszék által kiszabott három év fegyházat egy év tíz hónap börtönre enyhítette.

A tábla szerint törvényesen minősítették a másodrendű vádlott cselekményét bűnszervezetben részvételnek, ugyanis ő társaival ellentétben nem vett részt a sértettek bántalmazásában, csak jelen volt a támadásoknál. A büntetés kiszabásakor a tábla nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott az eljárás során a legszigorúbb kényszerintézkedés hatálya alatt állt, ami magyar nyelvet nem beszélő külföldiként nagyobb megterhelést jelentett számára.

Az eljárás az első- és harmadrendű vádlottal szemben folytatódik első fokon a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Ítélőtábla május 15-én döntött arról, hogy megszünteti az "antifaügy" elsőrendű vádlottjának letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint 2023. február 9-10-11-én Budapesten öt, egymással összefüggő támadás történt, melyekben négyen súlyosan, öten könnyebben sérültek meg. Három feltételezett elkövetőt február 11-én elfogtak: egy 38 éves olasz állampolgárságú nőt, egy 29 éves német férfit és egy 26 éves német nőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×