eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: police.hu

Több mint tízezer adagnyi droggal bukott le egy szlovák-magyar bűnbanda

A sikeres nemzetközi akcióban metamfetamint és kokaint találtak a rendőrök a bűnözőknél. A hatóságok 220 millió forintnak megfelelő vagyont és 300 millió forint értékű kábítószert foglaltak le. A mostani felderítésnek és a korábbi elfogásoknak köszönhetően a bűnbanda tíz tagját vonták eljárás alá.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) már több éve szorosan együttműködik a magyar-szlovák határterületen tevékenykedő szervezett bűnözői csoportok elleni küzdelemben. Tavaly pedig a látókörükbe került egy olyan, kábítószerekkel kereskedő szlovák-magyar bűnhálózat, amely két ember köré szerveződött. A csoport tagjai a gyanú szerint december végén Magyarországra csempészhettek négy kilogramm kokaint, amit elrejtettek, majd rövid időn belül értékesítettek.

A szervezet egyik veszprémi tagját az év elején járőrök állították meg Eplényben, és a gépkocsijának utasteréből több mint egy kilogramm kokain került elő. Egy szakértői csapat megállapította, a lefoglalt kábítószer kiemelkedően nagy tisztáságú, a különösen jelentős mennyiség több mint kétszerese. Az ilyen tiszta kokaint a feketepiacon hígítás után dupla mennyiségben lehet értékesíteni.

A nyomozók kiderítették, hogy a férfi Rajkán vette át a drogot egy szlovák társától, míg a harmadik érintett személy egy szintén a településen élő szlovák férfi volt, akit a német hatóságok január 26-án tartóztattak le Kölnben, amikor Hollandiából éppen Magyarország felé tartott. Az autópályán a Német Vámhivatal járőrei állították meg az előtte haladó gépkocsival együtt, amiben szintén egy szlovák futár utazott. A két férfi URH-rádión kommunikált egymással.

Kettejüktől összesen több mint hat kilogramm metamfetamint és heroint foglaltak le.

A bűnszervezet vezére, valamint a további bandatagok elfogására az NNI és a NAKA a két ország rendőreinek bevonásával nagyszabású, összehangolt akciót szervezett február 1-jére: egyszerre hét magyar és három szlovák településen voltak elfogások és kutatások. Hatvan rendőr bevonásával Rajkán, Budapesten, Balatonalmádiban, Veszprémben, Győrben, Zircen és Pozsonyban hajtottak végre akciót, amelyben hét embert kaptak el.

A terepkutatás alatt Rajka külterületén bukkantak rá egy földbe ásott festékes vödörre, amelyben tégla formájú kokaintömböket találtak; a csomagok közel 1,5 kilogrammnyi kábítószert rejtettek. A pozsonyi és a rajkai kutatásokon

összesen 180 millió forintnak megfelelő eurót, valamint 30 millió forintnak megfelelő, értékes vagyontárgyakat foglaltak le,

ezek között voltak órák és különböző járművek is, így vagyonvisszaszerzés keretében a bűnbandától elvont vagyon összege meghaladja a 200 millió forintot. Az akciók során több mint tízezer adagnyi kábítószert vontak ki a feketepiacról, melynek értéke meghaladja a 300 millió forintot.

A hatóságoknak végül a bűnbanda tíz tagját – négy szlovák és hat magyar férfit – sikerült eljárás alá vonniuk. A KR NNI tájékoztatása szerint a felderítés és a bűnüldöző szervek munkája tovább folytatódik az Europol és a német hatóságok bevonásával, vagyis nemzetközi együttműködésben vizsgálják a bűnszervezet évekre visszamenő tevékenységét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×