eur:
367.94
usd:
342.35
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Michael H/Getty Images

Kiderült, melyik volt helyettes államtitkárt vádolják milliárdos hűtlen kezeléssel

Kezdődik az előkészítő ülés.

Mint arról az Infostart is beszámolt 2022 decemberében, a Fejér Megyei Főügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen emelt vádat a Székesfehérvári Törvényszék előtt. Eddig nem lehetett tudni, ki volt ez a személy, aki a vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki.

Most elkezdődik az előkészítő tárgyalás, és a Blikk szerint kiderült, hogy Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkára a vádlott.

Nagy Jánosnak 2,5 év után hirtelen kellett távoznia helyettes államtitkári posztjáról: 2020 decemberében váratlanul felmentették posztjáról, nem sokkal azután, hogy az ügyészség bejelentette, korrupció gyanújával indított nyomozást egy “magas rangú minisztériumi tisztségviselő” és társa ellen.

A 2020 decemberében menesztett egykori helyettes államtitkár ezenfelül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A vádiratból még kiderül, hogy az egykori helyettes államtitkár köréhez tartozó személyek úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi önkormányzattal, hogy ott – az ilyen jellegű feladatokat – egy főállású munkatárs végezte. 2019 és 2021 között mintegy 24 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak – írta az Index.

A portál felidézte, hogy Nagy Jánost 2020 decemberében egy másik korrupciós ügy miatt tartóztatták le. Az ügyészség közokirat-hamisítással és hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja az egykori helyettes államtitkárt. A vádirat szerint 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy agrárcéget. Cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott volna egy cégben.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Az agglomerációból érkező autóforgalom miatt a II. kerületi önkormányzat a mellékutcák és lakóutcák tehermentesítése érdekében forgalmi korlátozásokat vezet be, és tervezik engedélyhez kötni a behajtást a Tamara, Rézsű és Határ utcákban. Őrsi Gergely polgármester szerint az utak és a szennyvízrendszer elhasználódása jelentős plusz költségeket jelent a kerületnek, ezért ha nem találnak megoldást az érintett agglomerációs települések vezetőivel, akkor benyújtják nekik a számlát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×