INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

windsor

betörés

vád

számszeríj

merényletkísérlet

Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének temetésére készülnek a windsori kastély bejáratában 2021. április 15-én, a 99 éves herceg halála után kezdődött nemzeti gyász hatodik napján. Fülöp hercegtől április 17-én vesznek végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Vallott a felségárulással vádolt betörő, aki számszeríjjal jutott be a Windsor-kastélyba

Infostart / MTI

A 21 éves Jaswant Singh Chail elfogása után közölte, hogy a királynőt akarta megölni.

Bűnösnek vallotta magát a terhére rótt felségárulás vádjában az a fiatal férfi, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve behatolt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának parkjába.

Jaswant Singh Chail a pénteken kezdődött büntető perben ismerte el az életveszélyes fenyegetés és a töltött fegyver viselése címén ellene megfogalmazott vádakat is. Négy évtizede ő az első, akit felségárulás vádjával állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

A dél-angliai Southampton közelében élő vádlottat 2021. december 25-én reggel fogta el a rendőrség a windsori kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén, az uralkodó lakosztályához vezető kapu közelében.

Az incidens időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt,

köztük az uralkodó három fia, Károly akkori trónörökös – aki édesanyja tavaly szeptemberi halála után III. Károly néven lépett trónra –, valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A vádlott házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, ám a riasztórendszer, a biztonságiak, és a térfigyelő kamerák képein is észrevették, és már a helyszínen elfogta a fegyveres rendőr. A felvétel alapján a rendőr elektromos sokkolót tartott a behatolóra, és amikor megkérdezte, hogy mi az célja, Chail úgy válaszolt: "azért jöttem, hogy megöljem a királynőt".

A vádlott néhány perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

A videóban a vádlott a Star Wars című film "sötét erőinek" egyik tagjaként azonosította magát és közölte, hogy jelenlegi neve Darth Jones. A vádlottat jelenleg egy elmekórtani intézetben őrzik, és onnan, videókapcsolaton válaszolt a bíró kérdéseire a büntetőper pénteki nyitónapján. Az ítélethirdetés március 31-én várható.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018