eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Unsplash.com

140 millió a banki széfben, mobiltelefonnal trükköztek össze 4 milliárd forintot

Egy áfacsalásra szakosodott mobiltelefon-kereskedő banda több mint négymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A bűnszövetséget a NAV négynapos nemzetközi akcióban számolta fel. 11 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést.

Ausztriából néhány havonta cserélt, strómanok vezette, gyorsan becsődölő cégek közvetítésével, nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat azok a bűnözők, akiket a napokban kaptak el. A trükk az volt, hogy nem fizették meg a termékimport utáni áfát, így nagyon kedvező áron tudták a telefonokat továbbértékesíteni különböző nagykereskedéseknek, a belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áfát is visszaigényelték.

Az importárut alig egy nap alatt átfuttatták a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző EU-s tagországokba - tudta meg az Infostart a NAV-tól.

A NAV nyomozói az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel a hálózatot. A számítások szerint 4 milliárdos kárt okoztak. Ezt ellesúlyozandó a nyomozók 2,5 milliárdnyi vagyont foglaltak le. Luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, és bankszámlákat is zároltak. Arról már nem is beszélve, hogy egy több száz milliós, jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni.

A házkutatásokon előkerült összesen

15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot is találtak.

A bűnbanda irányítóit – egy budapesti testvérpárt – a NAV kommandósai, a MERKUR bevetési egység munkatársai fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani.

A pénzügyi nyomozók 11 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A 40 000 oldalnyi nyomozati iratanyagot a napokban küldik meg az ügyészségre.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×