INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

hajógyári-sziget

emberölés

perújítás

bíróság

Újabb bírósági döntés a Hajógyári-szigeti emberölés ügyében

Újabb bírósági döntés a Hajógyári-szigeti emberölés ügyében

Infostart / MTI

Perújítást rendeltek el, miután egy új tanú jelentkezett - ez ügyben határozott most a bíróság. Az ügyész fellebbezett.

Az ügyben 2020 júliusában rendelte el a perújítást a Fővárosi Ítélőtábla a sértett édesanyjának indítványára, miután egy új tanú jelentkezett, aki azt állította, látta, hogy a korábban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentett vádlottak a Duna-partra vitték a sértettet, majd onnan nélküle tértek vissza.

Az eredeti vád szerint 2011. december 3-án hajnalban a Hajógyári-szigeten üzemeltetett Coronita Dokk nevű szórakozóhelyről a két, biztonsági őrként dolgozó vádlott kivezette az ittas állapotban lévő sértettet, a parkolóban bántalmazták, majd a 7 méter magas támfalról a Dunába dobták. Az ügyészség szerint az akkor 21 éves sértett vízbe fulladt.

A bíróság ugyanakkor a kedden kihirdetett, nem jogerős végzésében azt állapította meg, hogy az egyébként csalás miatt jogerős büntetését töltő új tanú vallomására nem lehet alapozni, az nem volt következetes, nyilatkozatai is eltérőek voltak.

A vádlottak az alapeljárásban is tagadták bűnösségüket, az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, a védők felmentést indítványoztak.

A Fővárosi Törvényszék a 2016. április 20-án első fokon a két vádlottat a társtettesként elkövetett emberölés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. A törvényszék annyit tudott megállapítani, hogy a sértett bűncselekmény áldozata lett. A bíróság szerint a szórakozóhelyen kívüli eseményeknek egyetlen szemtanúja volt, aki ellentmondásos, más bizonyítékokkal ellentétes vallomást tett, ami - a vádlottak tagadása mellett - nem volt elegendő a bűnösség kimondásához.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 20-án helybenhagyta a felmentő ítéletet.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az áldozat édesanyjának kezdeményezése nyomán, a perújítási nyomozás lefolytatása után indítványozta a perújítást.

A védők a perújítási indítvány elutasítását kérték. A sértett édesanyja által megjelölt, jelenleg büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó ember vallomástételét szerintük ugyanis a korábbi szabadulás reménye motiválta, valamint a vallomása ellentétben áll az alapügyben beszerzett bizonyítékokkal.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban az új tanú vallomását új bizonyítéknak találta és elrendelte a perújítást.

A keddi tárgyaláson az ügyész azt hangoztatta, hogy az új tanú megerősíti annak a korábbi tanúnak a vallomását, aki terhelően nyilatkozott a vádlottakról. Az új tanú azt is mondta: hallotta, hogy a biztonsági őrök arról beszélnek, "remélik, hogy tud úszni" a sértett. Arra a kérdésre, hogy miért csak ennyi idő elteltével tett vallomást, azt felelte, azért, mert félt a költségvetési csalás miatt elítélt Vizoviczki László körétől - a szórakozóhely ugyanis az ő érdekeltségébe tartozott.

A védők megkérdőjelezték a tanú szavahihetőségét, és végül a bíróság is ezzel értett egyet. A bírói indoklásban elhangzott: nemcsak az új, hanem a korábban terhelő vallomást tevő tanú által elmondottakkal is "hitelességi problémák vannak". Sem az alapügyben, sem a mostani vallomás alapján nem voltak olyan új tények megállapíthatók, amelyek eloszlatták volna a már korábban eljáró bíróságok által is megállapított kétségeket - mondta a bíró. Hangsúlyozta: a perújítás a felmerült új bizonyíték értékeléséről szól. Kétséget kizáróan semmit nem lehetett megállapítani a tanú által elmondottakból a felmentett vádlottak bűnösségére vonatkozóan, valamint az új tanú írásbeli nyilatkozataiban, a nyomozás során és a bíróság előtti meghallgatásakor is eltérések voltak.

A döntés ellen az ügyész fellebbezett.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018