eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Tulajdonrész a pályázati segítségért – helyettes államtitkár is van a vádlottak között

Tagadta bűnösségét a volt földügyekért felelős helyettes államtitkár és két társa, akik ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emeltek vádat - közölte a Fővárosi Törvényszék az ügyben kedden tartott előkészítő ülés után.

Az egyik vádlott, mint a földügyekért felelős helyettes államtitkár felajánlotta a vegyes gazdálkodással foglalkozó vállalkozóként tevékenykedő II. rendű terheltnek, hogy hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújt neki egy beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A közbenjárásért 5 százalék tulajdonrészt kapott a beruházásban érintett vállalkozásban - írták a közleményben.

A volt helyettes államtitkár és a közvetlen irányítása alá tartozó, osztályvezetőként dolgozó - később szintén földügyekért felelős helyettes államtitkárrá kinevezett - III. rendű vádlott megállapodott, hogy egy - egyébként a minisztériumban is elkészíthető - tanulmányra kiírt pályázatban jogtalan előnyre tesznek szert úgy, hogy valódi verseny nélkül, az általuk meghatározott nyertes külsős cég helyett a III. rendű terhelt készíti el a tanulmányt, amely árának egy részét a cég képviselője - a IV. rendű vádlott - visszajuttatja nekik.

A pályázati összeg és a jogtalan előnyként meghatározott pénz kifizetése végül nem történt meg - olvasható a közleményben.

A volt helyettes államtitkár ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és vezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt emeltek vádat, beosztottját az utóbbi bűncselekmény társtetteseként vádolják. Két másik férfi ellen pedig hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat - írták.

A közlemény szerint az előkészítő ülésen jelenlévő három vádlott nem ismerte be bűnösségét, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság - a védői bizonyítási indítványok után - tárgyalást rendelt el. A II. rendű vádlott esetében a bíróság június 3-án tart előkészítő ülést - olvasható a közleményben.

Az Agrárminisztérium 2020 decemberében közleményben tudatta, hogy hivatali vesztegetés miatt nyomoznak a szaktárcánál; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését kezdeményezte Nagy István agrárminiszter.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×