eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Fél év alatt közel 14 ezerszer hívta volt párját a zaklató

A 46 éves férfi a távoltartást elrendelő határozat, majd a kiszabott rendbírság ellenére sem hagyott fel volt barátnője vegzálásával.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020. április 25-én, egy XVII. kerületi lakásban, ittas állapotban bántalmazta akkori barátnőjét, a sértettet, aki ezután vele a kapcsolatot vele megszakította.

Ezt követően, a sértett akarata ellenére a gyanúsított a sértettel napi rendszerességgel, telefonhívások és üzenetek formájában próbált kapcsolatba lépni, valamint többször megjelent a sértett lakásánál is. A férfi a 2021 januárját megelőző fél évben

csaknem 14 000 alkalommal kezdeményezett hívást, vagy küldött üzenetet a sértettnek

– olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A folyamatos zaklatás, illetve a sértett életvitelébe ily módon történő önkényes beavatkozás miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság a gyanúsítottal szemben 2021. január 22-én távoltartást rendelt el. A bíróság a végzésében előírta, hogy a gyanúsított köteles távol tartani magát a sértettől, a sértett lakóhelyétől, továbbá sem telefonon, sem más módon nem léphet kapcsolatba a sértettel.

A gyanúsított a távoltartás magatartási szabályait megszegte, a sértettel továbbra is folyamatosan próbált kapcsolatba lépni, ezért a bíróság 2021. március 31-én rendbírsággal sújtotta. A férfi a sértett zaklatásával azonban ezután sem hagyott fel, két és fél hét alatt csaknem 800 hívást kezdeményezett a sértett mobiltelefonjára.

A gyanúsított a távoltartás elrendelése után, mintegy három és fél hónap leforgása alatt – az időközben kiszabott rendbírság ellenére is – összesen több mint 3500 alkalommal kezdeményezett hívást a sértett felé.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség megállapította, hogy a gyanúsított kitartó, bírósági határozat, illetve a szabályok megszegése miatt kiszabott pénzbírság ellenére is fenntartott zaklató magatartása miatt jelentős és közeli a veszélye annak, hogy szabadon hagyása esetén a sértett zaklatását folytatná, esetleg a sérelmére újabb bűncselekményt követne el. Az ügyészség ezért a fokozatosság elve alapján, a bűnismétlés veszélyének kizárására a továbbiakban nem látott más lehetőséget, mint a zaklató letartóztatását, ezért a kényszerintézkedés elrendelésére indítványt tett a nyomozási bírónál.

Az ügyészség indítványával a nyomozási bíró is egyetértett, és a férfi letartóztatását elrendelte.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a büntetőjog védi a magánélethez fűződő jogot. Ha valaki más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozik, őt rendszeresen, tartósan háborgatja, bűncselekményt követ el, és

akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×