INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

csalás

bíróság

unokázós átverés

Súlyos büntetést kapott az unokázós csaló

Súlyos büntetést kapott az unokázós csaló

Infostart

A Debreceni Törvényszék jogerős határozatot hozott annak a többszörös visszaeső vádlottnak az ügyében, aki társaival több idős embertől is pénzt csalt ki.

A másodfokú bíróság a társtettesként elkövetett csalás bűntette és három rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság február 24-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen hét év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádlott köteles az egyik sértettnek az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kártérítés címén több mint hatmillió megfizetni.

A bíróság megállapította, hogy a budapesti vádlott ismeretlen társai tavaly június 25-én délelőtt egy angol körzetszámú telefonról felhívták a 70 éves nőt, és azt állították, hogy férje közlekedési balesetet szenvedett, majd egy férfi síró hangon a sértett férjének adta ki magát és kérte, hogy az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek.

A csalók megkérték a sértettet, hogy számolja össze, mennyi pénze van otthon, azt később pedig adja át a lakására érkező rendőrnek. A megtévesztett asszony összeszedte a különböző valutákban tartott pénzt több, mint hatmillió forint értékben, majd átadta az 55 éves vádlottnak, aki Budapestről érkezett a sértett debreceni lakásához. A sértett őt rendőrnek vélte. A büntetőeljárás során, a kárának megtérítése érdekében a sértett polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlott tavaly július 13-án ismét Debrecenbe érkezett autóval, hogy a sértettektől pénzt vegyen át. Közben a vádlott ismeretlen társai három idős sértettet is megpróbáltak tévedésbe ejteni, telefonhívásaik során valótlanul azt állították, hogy a sértettek közeli hozzátartozói balesetet szenvedtek, azonban ha kellő mennyiségű pénzt adnak át a lakásukhoz érkező személynek, akkor nem tesznek feljelentést.

A beszélgetés két idős sértettnek is gyanús lett, ezért a telefonálók megszakították a hívást. A harmadik, egy 75 éves megtévesztett asszony megijedt a tettesek állításaitól és egy Debrecen belvárosában található bankautomatához ment, ahol felvett 2.700.000 forintot és otthon várta, hogy érte menjen a vádlott, azonban a pénz átadására nem történt meg

A segélyhívások alapján a helyszínre érkező rendőrök Debrecen belvárosában elfogták és őrizetbe bevették a gépjárművében a pénz átvételére várakozó vádlottat, akit azt követően a bíróság le is tartóztatott.

A büntetőtanács magát a tényállást nem vizsgálta, kizárólag a büntetés kiszabását és annak körülményeit. A törvényszék egyetértett az elsőfokon megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével és úgy ítélte meg, hogy a vádlottal szemben a büntetési célok elérése érdekében egyértelműen szükséges az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés. Annak végrehajtási fokozatát a bíróság helyesen fegyházban állapította meg. A vádlott többszörös visszaesőnek minősül, így őt a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből kizárta.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018