INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

rendőrség

csalás

okostelefon

adat

adatbiztonság

Jó célra adták meg adataikat, közel 500 esetben éltek vissza velük

Jó célra adták meg adataikat, közel 500 esetben éltek vissza velük

Infostart

Az öt csaló az interneten általában adománygyűjtéseket szerveztek, amelyek kapcsán a felajánlók megadták a személyes adataikat. Később a csalók a nevükben vásároltak és az átvertek pedig csak a fizetési felszólításoknál kezdtek gyanakodni.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat V. Csaba, H. Tamás, V.Gábor, O. Mária és K. Márió ellen többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás és magánokirathamisítás bűncselekmények gyanúja miatt.

A rendőrség jelenlegi adatai alapján a társaság egymás között felosztva a feladatokat, idegenek személyes adatait megszerezve előfizetői szerződést kötött és értékes mobiltelefonokat szerzett meg ilyen módon. Bevett módszerük alapján

általában közösségi média oldalakon szerveztek különböző adománygyűjtéseket, ahol a későbbi áldozatok megadták személyes adataikat: lakcímüket, születési időpontjukat, sőt még a személyi igazolványuk számát is.

Az így megszerzett információkkal egy mobiltelefon-szolgáltató online felületén előfizetői szerződést kötöttek, és részletfizetésre nagy értékű készülékeket rendeltek meg, amelyek törlesztését nem fizették.

A készülékek kiszállítását gyöngyösoroszi otthonukba kérték, amely a napi több csomag miatt gyanús lett a futárszolgálat sofőrjének, aki erre rá is kérdezett a csomagok átvevőjétől.

A csalók a tevékenységük tovább folytatása érdekében bevették a társaságba a futárt is, akinek minden alkalommal fizettek azért, hogy a más nevére szóló csomagokat átadja nekik.

A gyanú szerint a társaság tagjai 2018. július és 2019. február között, több mint 400 esetben követtek el ezzel a módszerrel bűncselekményt.

A gyanúsítottak 2019 szeptemberében történt kihallgatását követően K. Márió és O. Mária letartóztatását, míg H. Tamás házi őrizetét rendelte el a bíróság.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018