INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

autólopás

autótolvaj

heves megye

Az autótolvajok egyre trükkösebbek

Infostart

Az autótolvajok Heves megyében is nagyon szeretik a Volkswagent.

Minden autótulajdonos rémálma, ha feltörik a kocsiját vagy nem találja ott, ahol leparkolt vele. Kovács Nikolettától, Heves megye rendőrségi sajtóreferensétől a HEOL megtudta, az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai adatok (ENyÜBS) alapján Heves megye területén 2018. július 1. és 2019. július 31. között 31 személygépkocsi-lopásos ügyben kellett a bűnüldözőknek eljárniuk.

Ez egy követő statisztika; minden esetben a már lezárt procedúrák számáról ad tájékoztatást.

Az adatbázis nem az elkövetés, hanem a rögzítésének időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

A közelmúltban összeállítás készült a Nemzetközi Autóvadász Egyesülethez (NAKE) bejelentett lopások alapján, amiből az derül ki, hogy országosan az autótolvajok az elmúlt évben a Volkswagent, a Fordot és a BMW-t részesítették előnyben, ezzel szemben az idei év első felében változás volt, hiszen a képzeletbeli dobogóra a Ford, a Renault és az Opel típusú személygépkocsik kerültek fel.

A rendőrségnek nincs statisztikája arról, hogy az elmúlt időszakban milyen márkájú autók tűntek el, így csak a police.hu adataira lehet támaszkodni. A honlapra viszont a járműkörözéseknél csak a jelenleg is keresett személyautókat töltötték fel, de ezekből az adatokból is kiderül, hogy melyek a legkedveltebbek a tolvajok körében.

A Volkswagen toronymagasan vezeti a listát, összesen tizenkét ilyen autót keresnek a rendőrök Heves megyében, ezt követi hat Opel és öt Renault. Suzukiból, Fordból, Audiból négyet-négyet keresnek a rendőrök, míg BMW-ből, Fiatból és Skodából három-három szerepel a listán.

A legtöbb autót az Egri Rendőrkapitányság körözi.

Az autótolvajok módszerei egyre széleskörűbbek

Míg régebben csak feltörték a járműveket, most már különböző trükköket vetnek be, hogy megszerezzék a kiszemelt négykerekűket vagy az azokban lévő értékes tárgyakat - írja a lap. Ezek az elkövetők sajnos nem kímélik a gépkocsivezetőket sem. Jellemzően autópályán, de előfordulhat, hogy más helyszíneken követik el a bűncselekményeket.

Megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd a figyelmét elterelve eltulajdonítják a holmijait a gépkocsijából.

A leggyakoribb eset, amikor a kiszemelt áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben pakolják ki az autót.

Gyakori a fényjelzéssel, mutogatással való megtévesztés, melynek során nem létező műszaki hibára hivatkozva állítják meg az autóst. Mind a két esetben az elkövetők egyike felajánlja segítségét – gyakran idegen nyelven – a hiba elhárítására, míg a társa észrevétlenül ellopja a járműből az értéket.

A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018