eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Háza előtt lőttek rá az egyik leggazdagabb szerb üzletemberre

Ismeretlen tettes rálőtt pénteken Belgrádban Milan Bekóra, Szerbia egyik leggazdagabb emberére, akit súlyos sebesülésekkel szállítottak kórházba - jelentették a szerb tájékoztatási eszközök.

Az RTS szerb televízió szerint a merénylet az üzletember háza előtt történt Dedinje előkelő lakónegyedében. Egy ismeretlen pisztollyal lőtt rá, egy golyót a mellkasába, kettőt pedig a gyomrába eresztett. Az áldozatot azonnal kórházba szállították, megműtötték. Állapotát egyelőre válságosnak tartják.

Az 53 éves Beko még Slobodan Milosevic volt szerb elnök kormányában privatizációs miniszterként működött. Amikor Milosevic csillaga leáldozott, a legtöbb oligarchához hasonlóan ő is átigazolt a demokratikus ellenzékhez. A Milosevic bukása után hatalomra került új pártok szponzoraként - mint egyes sajtóorgánumok fogalmaztak - "büntetlenséget" vásárolt magának, így háborítatlanul folytathatta üzelmeit.

Az üzleti életbe a Spektra nevű PR-cég megalapítása révén vetette be magát, majd létrehozta a DiBek vállalatot, amely a kül- és belkereskedelem területén tevékenykedett. Beko egyik szereplője volt a belgrádi kikötő 2005-ben történt eladásával kapcsolatos botránynak, emiatt a szerbiai korrupcióellenes hivatal később eljárást kezdeményezett ellene. A gyanú szerint több tízmillió euróval megkárosította a kikötő kisrészvényeseit és az államot, amikor egy luxemburgi fedőcég közbeiktatásával, valószínűleg hivatalos segítséggel potom áron jutott hozzá a korábbi adatok szerint több mint 1,5 milliárd eurót érő területhez.

Aleksandar Vucic miniszterelnök nemrég felajánlotta neki a szerb államvasutak vezetői tisztségét, de az üzletember visszautasította azt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×