eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ellopták a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok forgatókönyvét

Ellopták a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok forgatókönyvének egyetlen olyan példányát, amelyet Szikora János rendező hónapok óta bővített ötleteivel, jegyzeteivel - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A közleményben rámutattak, hogy a rendező és alkotótársai - Matuz János forgatókönyvíró, Horváth Károly zeneszerző, Kovács Yvette Alida jelmeztervező, Szendrényi Éva látványtervező, Horváth Csaba és Majoros Róbert koreográfus - mindent megtesznek azért, hogy a jelentős eszmei veszteség ellenére ismét egyedülálló produkciót hozzanak létre. Közölték: a rendező feltört autójából ellopott dokumentumért a Vörösmarty Színház a nyomravezetőnek 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel.

Székesfehérváron augusztus 16-19. között másodszor rendezik meg a Koronázási Ünnepi Játékokat, az összművészeti rendezvénysorozat ezúttal Szent László életére és korára koncentrál.

A koronázási szertartásjáték főbb szerepeit Makranczi Zalán, Mihályi Győző és Blaskó Péter játssza. A kétórásra tervezett előadást Szikora János egy nagy színházi eposz első állomásának nevezte, hiszen "a tánc, a szöveg és a zene közös nyelvével meséljük majd el László király történetét, melybe beleszövődik István szentté avatása is."

A rendezvénysorozat része lesz idén is a Fény utca: augusztus 14-től este kilenc óra és éjfél között Székesfehérvár Fő utcájának falain Európa legnagyobb mozgó történelmi képregényén a Képes Krónika festett képeire támaszkodva Magyarósi Éva grafikus animációival mutatják be László király legendáriumát mintegy 1200 négyzetméteren.

A fesztivál szereplői között lesznek ezúttal is a történelmi alakokat megformáló óriásbábok. Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész rajzai alapján, Grosschmid Erik Blattner Géza-díjas bábtervező szakmai vezetésével, székesfehérvári diákok közreműködésével készítettek öt új történelmi alakot, így a tavaly bemutatkozott István, Imre, Gizella, Géza, Sarolt és Asztrik közel öt méter magas óriásbábjai mellé csatlakozik László, I. Géza, Rheinfeldi Adelhaid, Piroska és Salamon.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×