eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jelképesen Bándy Kata is segítette a nyomozást

Nem volt könnyű beazonosítani Bándy Kata gyilkosát - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Angyal Miklós igazságügyi orvosszakértő. A szakember, aki a helyszínelésen is jelen volt, közölte: több nyomot is hagyott maga után az elkövető.

A Bándy Kata-gyilkosság helyszínén észleltek útmutatást adtak, hogy miben kell gondolkodni a motivációt illetően, ugyanis jellegzetesnek mondható egy ilyen helyszín - mondta az InfoRádiónak Angyal Miklós igazságügyi orvosszakértő. Az alezredes szerint az a feladat, hogy a bűnnel, az élet utolsó pillanatával kapcsolatos momentumokat vegyék észre és értékeljék, majd mindehhez a tárgyi bizonyítékokat hozzárendeljék.

Nem nevezhető könnyűnek a pécsi ügy - emelte ki Angyal Miklós. A szakember kifejtette: napok teltek el az eltűnés és a holttest megtalálása között, és általánosságban elmondható, hogy a környezeti viszonyok és az eltelt idő mindig a nyomozás sikerességét veszélyezteti.

Amiatt sem volt könnyű az ügy, mert nehéz volt bárkihez is kötni a bűncselekményt, de az egyszerűsítette a helyzetet, hogy voltak olyan törvényszerűségek, amikben hittek, hogy működnek. A természettudomány, a biológia és az orvostudomány módszerei alkalmasak arra, hogy sikert hozzanak a nyomozásban - hangsúlyozta.

Angyal Miklós közölte: jelképesen Bándy Kata is segítette a nyomozást, hiszen a biológiai mintákra tudtak támaszkodni.

Az igazságügyi orvosszakértő arra nem tért ki, hogy több tettes követhette-e el a gyilkosságot, de hozzátette: az elvarratlan szálakat rövid időn belül el kell varrni.

Még keresnek gyanúsítottat?

Több hírportál információja szerint a rendőrség további gyanúsítottat keres a pécsi rendőrségi pszichológus megölése ügyében; országos és megyei napilapok arról írnak, hogy csütörtökön poligráfos vizsgálatnak (hazugságvizsgálatnak) vetik alá a vasárnap elfogott P. Lászlót.

Az Új Dunántúli Napló online kiadása, a Bama.hu szerint az a tény, hogy az egymillió forintos nyomravezetői díjról szóló felhívást máig nem vonták vissza, arra utalhat, hogy további gyanúsítottat keresnek.

A hírportál úgy tudja, a rendőrség már korábban azonosította a keresett személyt, aki a feltételezések szerint P. László unokatestvére vagy testvére. A Bama.hu beszámolója szerint a Magtár utcai ház egyik régi lakója szerint P. László testvérével (vagy unokatestvérével) érkezett néhány hete Pécsre, akivel többször is együtt mutatkozott. A férfi - aki mások szerint csak egy barát volt - ugyanott lakott, múlt hét közepe óta viszont senki sem látta, azóta nem járt az épületben.

A rendőrség az internetes lap információi szerint óriási erőket mozgósít a férfi kézre kerítése érdekében: folyamatosan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol számítanak a felbukkanására, így többek között szemmel tartják a rokonságát, a baráti, ismeretségi körét, és figyelik a pályaudvarokat, a határátkelő-helyeket is.

Az Új Dunántúli Naplónak nyilatkozott Angyal Miklós rendőr alezredes, a DNS-mintát megtaláló igazságügyi szakértő is. Arra a kérdésre, hogy egy vagy több ember követte-e el a bűncselekményt, konkrétan nem válaszolt. Azt mondta, meggyőződése, hogy nagyon rövid időn belül eredményesen lezárhatják a nyomozást.

A PécsMa.hu szerint állítólag gyerekek találták meg Bándy Kata holttestét. A portál munkatársának az egyik gyerek szülője beszélt erről. Azt mondta, hogy három kicsi játszott a közeli játszótéren, amikor bújócskázás közben egyikük észrevette a testet, majd hazaszaladt, hogy elmesélje anyjának, amit látott. Eközben a gyerek elmondása szerint egy fekete autó állt meg mellette, és abból kiszólt neki valaki - a nő szerint P. László -, hogy ha elmondja, amit látott, megölik a családját. A gyerek ennek ellenére szólt az anyjának. Arccal a föld felé találtak rá a holttestre, a lányon a ruhája és a szandálja is rajta volt - nyilatkozta.

A pécsi drogambulancia addiktológusa, Szemelyácz János a hírportál munkatársának azt mondta, a kábítószer, amelyet fogyasztott, fokozhatta P. László agresszivitását és szexuális vágyát is. A szakember szerint cigarettába keverhető partidrogot használhatott. A doktor szerint azonban ez a tény nem enyhíti P. László büntetőjogi felelősségét. Korábban Sólymos Sára, P. László ügyvédje nyilatkozott úgy, hogy védence a gyilkosság éjszakáján két liter bort vásárolt, azt iszogatta, és cigarettát szívott, amelybe porszerű szintetikus kábítószert kevert.

Az MTI megkeresésére Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem reagált a sajtóinformációkra. Azt azonban megerősítette: továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban; részletekről azonban nem beszélt.

Szerdán "Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére" címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon. Az oldalon arra hívják fel az embereket, hogy július 21-én, szombat este hét óra és éjfél között együtt emlékezzenek Bándy Katára a budapesti Szent István téren. Jövő hétfőn Szekszárdon temetik el Bándy Katát, a Pécsen meggyilkolt rendőrségi pszichológust - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a rendőrség honlapján. A közlemény szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Közszolgálat Halottjának nyilvánította Bándy Katát. A temetés Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben lesz. Kiemelték: "a család kifejezett kérése, hogy a média képviselői mellőzzék részvételüket a szertartáson, szíveskedjenek tiszteletben tartani a hozzátartozók kegyeleti jogait".

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×