eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyilkosságok az Uzsoki utcai kórházban?

Nyomoz a rendőrség az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A kórház főigazgatója továbbra sem nyilatkozik. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint, amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ha a feltételezések igazak, akkor a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Népszabadság információi szerint legalább egy tucat, végstádiumban lévő rákbeteg életét rövidítették meg az Uzsoki utcai kórházban az elmúlt években morfium-túladagolással.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen emberölés gyanúja miatt.

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség még szombaton házkutatást tartott a kórház fül-orr-gégészeti osztályán. A lap szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005-2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja, amikor végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A Magyar Hírlap szerint a rendőrök a hétvégi házkutatás alkalmával orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

Az Inforádió megkereste az Uzsoki utcai kórház főigazgatóját is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Lapinformációk szerint a nyomozás egy, korábban a kórházban dolgozó munkatárs feljelentése alapján indult. Ezzel kapcsolatosan egy cikk is megjelent egy szaklapban. Szándékos morfin-túladagolás Magyarországon címmel.

Ebben a szerző azt írja, hogy olyan magyarországi kórházi osztályon dolgozott, ahol nagy számban fordultak elő daganatos betegek. A beszámoló szerint, amikor romlott egy beteg állapota, akkor elrendelték az orvosok a morfin injekció adását. Ettől a beteg néhány órán belül kómába esett.

A beszámoló szerint volt olyan eset, amikor egy betegnél túl korán kezdték el adagolni a morfiumot, emiatt hiány alakult ki, és nemcsak a kórházi, hanem más raktárakból is elfogyott a morfium.

A beszámoló szerint a nővérek természetesnek vették, hogy így rövidítik meg egy-egy beteg életét, miközben azok sem megfelelő tájékoztatást nem kaptak, sem pedig lehetőséget arra, hogy végrendelkezzenek, vagy elbúcsúzzanak a hozzátartozóiktól.

Az Amerika Egyesült Államokban a helyzetet másképp kezelik. A beteg otthonában hal meg, kap egy PCA-pumpával ellátott szerkezetet, amellyel önmagának adagolhatja a fájdalomcsillapítót. Németországban, ápolási intézményekben kezelik az ilyen betegeket.

A Népszabadság információi szerint a nyomozás eddigi adatai alapján valószínűtlennek tartják, hogy magányos elkövető lenne a tettes, már szakértői is vizsgálatok megállapították, hogy gyilkosságok történtek.

MOK: amíg a vizsgálat tart, fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden az MTI-nek, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

Éger István sem a konkrét ügyről, sem a lap által hivatkozott korábbi cikkről nem hallott. Személyes véleménye szerint viszont a Magyar Hírlap cikke tele van olyan állításokkal, amelyek életszerűtlenek, főleg a gyógyszeradagok fogyásának vonatkozásában. A kamara elnöke úgy véli, "ha az valóban így történt volna, az nem maradhatott volna titokban".

A MOK elnöke kiemelte: egy folyamatban lévő büntetőügyről nem kíván nyilatkozni, de általánosságban véve az ilyen magatartás nem megengedhető. Éger István azt mondta: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és ezen felül az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat, mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

A kamara kizárólag akkor foglal hivatalosan állást az ügyben, ha bizonyítékok alapján konkrét személyt gyanúsítottak meg - hangsúlyozta Éger István, megjegyezve: "ha ilyen előfordul, azt nem lehet szó nélkül hagyni".

Az aktív eutanázia illegális

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ha a cikk feltételezései igazak, akkor a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: amíg a nyomozás le nem zárult, nem lehet véleményt alkotni. Felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke "nagyon súlyos állításokat" tartalmaz, amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alá bizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - tette hozzá.

A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanázia aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek, betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. "Ilyet jelen pillanatban a magyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni" - emelte ki Rácz Jenő.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik. Ennek lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×