eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Világűr, 2018. április 4.A NASA által közreadott képen a SpaceX magáncég Dragon ember nélküli teherszállító űrhajója a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra érkezik 2018. április 4-én. A Dragon 2,6 tonnányi ellátmányt és berendezést szállított az űrállomásra. (MTI/AP/NASA)
Nyitókép: -

Ellopták a szovjet űrhajósok kiképzésére alkotott túlnyomásos oxigénkamrát

Ismeretlen tettesek ellopták Moszkvában azt a túlnyomásos oxigénkamrát, amelyet 60 éve alkottak meg a szovjet űrhajósok kiképzésre.

Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa is ebben a kamrában készülhetett fel 1961-es űrutazására.

A moszkvai űrhajózási múzeum szerint a nagyjából lakókocsi-nagyságú történelmi tárgyat abból az üzemből lopták el, ahová átszállították, hogy szakértők megvizsgálják, és kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Gagarin is használhatta-e azt tréningjei során.

"A túlnyomásos oxigénkamra nem a múzeum tulajdona, és ellopása idején sem a múzeumban volt, hanem abban a restaurálóüzemben, ahová átszállították" - közölte hétfőn az intézmény, hozzátéve, hogy a lopás valamikor a hét végén történt.

Magyarázatuk szerint számos túlnyomásos oxigénkamrát építettek a szovjet űrhajósok kiképzéséhez. A restaurációs üzemben folyó szakértői vizsgálatoknak azt kellett volna megállapítani, hogy ezt használta-e Gagarin, German Tyitov és más neves űrhajós. Utána restaurálták volna és kiállították volna az intézményben" - közölte a sajtóosztály.

"A kamra értéke attól függ, ki készült fel benne. Ha nem Gagarin, akkor csak 300 ezer rubel (1,25 millió forint) lehet az értéke" - mondta a múzeum illetékese a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×