eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fogalma sincs, hogy került száz migráns a teherautójára - mondta Nagylaknál a sofőr

Egy Magyarországra tartó román rendszámú teherautó rakterében 111, Romániában már regisztrált menedékkérő próbált illegálisan átjutni a román-magyar határon - közölte szombaton a román határrendészet.

A rakomány nélküli teherautó, amelyet egy 40 éves román állampolgár vezetett, pénteken 23 óra körül jelentkezett határátlépésre a Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelő romániai oldalán.

A román határrendőrök

a gyanús jármű átvizsgálásakor annak rakterében 45 férfit, 24 nőt és 42 gyereket találtak.

Személyazonosságuk ellenőrzése nyomán kiderült, hogy 76 iraki, 15 szíriai, 9 iráni, 8 afganisztáni, 2 indiai és egy pakisztáni állampolgárról van szó: korábban valamennyien menedéket kértek a román hatóságoktól.

Kihallgatása során a gépkocsivezető azt állította, fogalma sincs arról, hogy kerültek a migránsok a járműre, de útja során több kamionparkolóban is megállt.

A határrendőrök tiltott határátlépési kísérlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ellenük, a teherautó sofőrje ellen pedig bűnsegédlet gyanújával indult vizsgálat.

Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon többször fogtak el olyan migránsokat, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.

A román bevándorlási hivatal az MTI érdeklődésére még csütörtökön azt közölte, nem vonja maga után automatikusan a menedékkérelem elutasítását, ha egy Romániában már nyilvántartásba vett menedékkérő megpróbálja illegálisan átlépni a román-magyar határt, hogy bejusson a schengeni övezetbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×