eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Sóher alak az IKEA alapítója

Használtcikk-piacokon vásárol magának ruhákat, hogy takarékoskodjon Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áruházlánc alapítója, erről maga a világ egyik leggazdagabb embere beszélt egy szerda este bemutatott dokumentumfilmben.

A 90 éves svéd mágnásról közismert, hogy fogához veri a garast, ezen tulajdonsága segítette őt abban, hogy az IKEA a világ egyik legnagyobb áruházi láncává váljon.

"Azt hiszem, semmi olyat nem hordok, amit nem bolhapiacon vettem volna. Ez azt jelenti, hogy jó példát akarok mutatni" - mondta a TV4 svéd televízió forgatócsoportjának.

A takarékosság benne van Smaland természetében - fűzte hozzá Kamprad a dél-svédországi mezőgazdasági térségre utalva, ahol született.

Kamprad vagyona a becslések szerint több mint 65 milliárd euróra rúg minapi svéd sajtójelentések szerint. Nehéz azonban megbecsülni, mi van a mágnás és mi gyermekei tulajdonában, mi tartozik a családi alapítványhoz, amely egy európai adóparadicsomban, Lichtensteinben van bejegyezve. A Forbes magazin 2006-ban Európa negyedik leggazdagabb személyeként mutatta be Kampradot.

Szerény életmódja ellenére két éve például 53 millió koronát adományozott szülővárosa, Agunnaryd fejlesztésére, amelyet vidékfejlesztésre és munkalehetőségek teremtésére fordítanak a térségben.

Kamprad 2014-be költözött vissza Svédországba negyven évnyi dániai és svájci tartózkodás után. A minden idők legjobb svéd vállalkozójává választott Kamprad akkor jelentette be, hogy lemond az áruházlánc vezetéséről fia, Matthias Kamprad javára.

Az Ikea mozaikszó az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd szókapcsolat kezdőbetűiből áll, amelynek utolsó két szava az üzletember szülővárosára, illetve arra a város közelében fekvő farmra utal, ahol a dinasztiaalapító felnőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×