eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Nézze meg a világ legrégebbi műkarácsonyfáját!

Több mint 120 éves az a műkarácsonyfa, amelyet az idei ünnepre is kiállít a dísztárgyat birtokló angol férfi.

Valamivel több mint 35 centiméter magas az a műfenyő, amelyet még 1886-ban Angliában vásároltak, hat pennyért.

A mai napig meglévő dísztárgy - rajta az eredeti díszekkel - a szakértők szerint ma már ezer fontot (több mint 300 ezer forintot) ér. Paul Parker tulajdonos az értékes tárgyat az édesanyjától örökölte, aki 2008-ban halt meg.

Kiderült, hogy a fát eredetileg a férfi ük-ük nagynénije vásárolta 1886-ban, aki kedvenc unokahúgára, Janetre - Paul Parker édesanyjára - hagyta azt. Janet haláláig minden karácsonykor kivette a műfenyőt a dobozából, és kiállította a házban. Most ezt a tradíciót igyekszik követni fia is.

A Christie's aukciós ház hitelesítette először a dísztárgyat, amelynek alapját hagyományos karácsonyi motívumok díszítik: angyalkák, Szűz Mária és Jézus. A Guinness Rekordok Könyve is megerősítette, hogy ez a legrégebbi ismert műfenyő a világon.

Nevetséges egy ilyen tárgyat beárazni. Mivel ez a legrégebbi karácsonyfa, nincs párja - mondta a jelenlegi tulajdonos, aki féltve őrzi a kincsét, és elmondta: karácsony napján mindenképpen az otthonát fogja díszíteni.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×