INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Több száz rénszarvas vízbe fulladt Svédországban

InfoRádió / MTI
Több száz rénszarvas fulladt vízbe Svédország északi részén, amikor a téli legelőre vonuló csorda alatt beszakadt a jég.

A mintegy 3000 rénszarvasból álló csordát a számi népcsoporthoz tartozó pásztor a szokásos módon terelte, azonban mikor a befagyott Kutjaure-tó közepén jártak az élen haladó állatok megtorpantak. A visszaforduló rénszarvasok miatti zűrzavarban a csorda körbe-körbe kezdett járni, amitől a tó jege beszakadt, az állatok közül több százan megfulladtak.

A jégbe szakadt rénszarvasok egymást taposva próbáltak kijutni a vízből - mondta Erik Gustavsson a norrbotteni közigazgatási hivatal vezetője.

A térségben őslakosnak számító számik (a közkeletű lapp elnevezést sértőnek tartják) 9 ezer évvel ezelőtt telepedtek le rénszarvascsordáikkal Európa legészakibb részén. A térség négy országában manapság 70 ezerre teszik a népcsoport létszámát. Svédországban mintegy húszezren élnek, fő megélhetési forrásukat még manapság is a rénszarvascsordák biztosítják, amelyeket évtizedeken át ugyan azon az útvonalon terelnek a nyári legelőkről a telelési területre.

A csorda tulajdonosa, Bertil Kielatis elmondta, hogy életében még nem látott ehhez hasonlót, és még neki sem sikerült megfejtenie, hogy mitől zavarodtak meg az állatok. Elképzelhető, hogy valami megijesztette őket - magyarázta.

A csorda tenyészértéke miatt a gazdasági kár több százezer dollárra tehető.

A címlapról ajánljuk