eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A keresztre feszített béka marad - nemet mondtak a pápának

Hiába kérte XVI. Benedek pápa, hogy távolítsanak el egy, a Vatikán által istenkáromlónak ítélt szobrot az egyik olasz múzeumból: a keresztre feszített béka maradhat.

A bolzanói Museion múzeum vezetői úgy döntöttek, nem tesznek eleget a pápa kérésének: továbbra is látható lesz náluk Matrin Kippenberger modern szobra.

A német művész alkotása, amely egy Jézushoz hasonlóan keresztre feszített, ágyékkötős, lógó nyelvű békát ábrázol egyik kezében egy söröskorsóval, a másikban egy tojással, az "Előbb a lábat" címet viseli.

Az 1997-ben elhunyt Kippenberger a szobrot saját maga portréjának szánta, amely az emberi szenvedést ábrázolja - magyarázták a múzeum munkatársai.

A Vatikán korábban istenkáromlónak ítélte az alkotást és ennek kapcsán levelet is írt a régió vezetőinek, emellett XVI. Benedek pápa is kérte, hogy vegyék le a szobrot. Ugyancsak ezt akarta elérni Franz Pahl, az ottani önkormányzat elnöke, amikor éhségsztrájkot jelentett be - később kórházba kellett vinni.

Bár a Vatikán szerint a szobor sérti a hívők érzékenységét, a római múzeumok főellenőre, Claudio Strinati úgy véli, a békának maradnia kell. "A művészetnek szabadnak kell lennie, a kifejezés szabadságát nem szabad korlátozni" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×