eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tokiói ámokfutó: "Még a szemétnél is rosszabb vagyok"

Csúnyának és magányosnak érezte magát az a japán férfi, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy vasárnap megkéselt 17 embert, akik közül négy meghalt.

Összesen heten haltak meg Tokió Akihabara kerületében vasárnap, amikor Kato Tomohiro egy bérelt kisteherautóval a tömegbe hajtott, majd kiszállva, mindkét kezében egy-egy késsel szurkálni kezdte a járókelőket.

A férfi 17 embert késelt meg, mire sikerült lefogni: közülük négyen haltak meg, míg hárman a kéttonnás jármű kerekei alatt végezték. Később kiderült, hogy az egyik áldozat hepatitis B-vel fertőzött volt, így a japán hatóságok arra kérték azokat, akik érintkeztek a sérültekkel, hogy végeztessenek vérvételt.

Kato Tomohiro ellen hamarosan vádat emelhet az ügyészség, akár halálbüntetést is kérhetnek rá, bár a férfi azt állítja, hogy elmebeteg, így szakértői vizsgálatok során dől el, hogy felelősségre vonható-e a tettéért. Első kihallgatásán a rendőrségi szóvivő szerint nyugodtan viselkedett a 25 éves férfi, aki "néha elsírta magát".

Sejtette

Ámokfutása után röviddel kiderült, hogy a férfi az internetre írt üzeneteiben utalt arra, mire készül. Kato több száz hozzászólásából kiderült, micsoda düh tombolt benne.

"Nincs egy barátom se, és nem is lesz. Azért nem érdeklem az embereket, mert ronda vagyok. Ha lenne barátnőm, nem hagytam volna ott az állásomat és nem lennék mobiltelefon-függő. Egy olyan ember, akinek van hite, sosem értené ezt" - írta magáról májusban a férfi.

"Még a szemétnél is rosszabb vagyok: azt legalább újrahasznosítják" - tette hozzá Kato Tomohiro.

Időközben új információk láttak napvilágot Kato Tomohiro múltjáról. Kiderült, hogy a férfi egy jó hírű középiskolába járt, éltanulóból azonban hamar sereghajtóvá vált.

"Sosem volt kiemelkedő, sem a tanulmányaiban, sem az iskolán kívüli tevékenységekben. Középszerűnek mondanám" - emlékezett vissza egyik tanára a férfira.

Katónak később nem sikerült az egyetemi felvételije sem, így egy autóalkatrész-üzletben kezdett dolgozni, mostanában pedig autószerelőnek tanult.

Politikai kérdés

A japán kabinet is megtárgyalta az esetet: felmerült a kérdés, hogy a hatóságok megelőzhették volna-e a tragédiát, amelyet a férfi előre jelzett - mondta a kormányszóvivő, Macsimura Nobutaka.

Tokai Kisaburo oktatási miniszter kedden arról beszélt: az ügy kapcsán szakértőkkel kezdeményez egyeztetést a japán gyermekek helyzetéről. "Elgondolkodtatott az eset: lehet, hogy a történtek kapcsolatban vannak az oktatási rendszerünkkel" - mondta a tárcavezető.

Japánban az utóbbi években megszaporodott a korábban ritkaság számba menő késeléses támadások száma. Az egyik legsúlyosabb ilyen eset 2001-ben történt, amikor egy elmebeteg férfi berontott egy általános iskolába, és nyolc gyermeket halálra késelt. A tettest 2004-ben kivégezték.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×