eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Óvatosan az sms-sel - mentális zavart jelezhet

Ha már enni is elfelejt, mert éppen sms-t vagy e-mailt ír, kezdhet aggódni, lehetséges ugyanis, hogy szövegmániás.

A szövegmánia egyeseken már úgy elhatalmasodott, hogy elvesztik az időérzéküket és az olyan alapvető, az életfenntartáshoz szükséges dolgokkal sem törődnek, mint az evés vagy az alvás - figyelmeztet egy neves pszichiáter.

Jerald Block azt javasolja, hogy a problémát tegyék fel arra a hivatalos listára, amely a mentális zavarokat tartalmazza.

A szakértő nemrég az internetfüggőség veszélyeire hívta fel a figyelmet, az American Journal of Psychitary című lapban megjelent cikkében azonban aggodalommal ír a szövegmániáról is.

A folyamatos üzengetés miatt - állítja Block doktor - balesetek történhetnek, de a mánia negatív hatással lehet a szociális és a tanulási funkciókra, zavarokat okozhat a munkában is.

Egy ponton az üzenetírás klinikai függőséggé válhat - hangsúlyozza a szakember, más pszichiáterek pedig arról beszélnek, hogy a betegek számára a mobiltelefon olyan, mint másoknak a kábítószer vagy az alkohol: segít elszökni a valóság elől.

A kutatók szerint vannak olyan fiatalok, akik naponta akár kétszáz rövid szöveges üzenetet is küldhetnek telefonjukról.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×