INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Óránként meghal egy tbc-s

InfoRádió / MTI
Ukrajnában kényszergyógykezelésnek vetik alá a közeljövőben az orvosi segítséget elutasító tébécés betegeket, a tüdőgondozókban erre a célra zárt helyiségeket alakítanak ki.

Az intézkedést bejelentő Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter kifejtette: el kell szigetelni azokat a betegeket, akik tudatosan kerülik a tébécé elleni gyógykezelést, mert veszélyt jelentenek a családjukra, a környezetükre, és ezt már régóta kérik a tüdőgyógyászok. Szerinte csak ezzel a drasztikus módszerrel állítható meg a gümőkór terjedése Ukrajnában.

A politikus azt is közölte, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet alakult ki a tébécé minden gyógyszernek ellenálló, úgynevezett multirezisztens formáival kapcsolatban.

Míg a tébécé szokványos alakjának a kezelése néhány ezer hrivnyába kerül, addig multirezisztens formájának a gyógyítása betegenként átlagosan 200 ezer hrivnyát (kb. 6,5 fél millió Ft.) emészt fel, ezért is fontos a megelőzés és a betegség idejében való felfedezése - tette hozzá.

Ukrajnában jelenleg 600 ezer tébécés pácienst tartanak nyilván, óránként egy beteg meghal a kórban, négy pedig megfertőződik vele. Európában ez a második legrosszabb mutató Oroszország után.

Becslések szerint Ukrajnában a gümőkórosoklegalább 10 százaléka tudatosan kerüli a gyógykezelést.Az ukrán tébécések mintegy 85 százaléka férfi, a betegek 1,5 százaléka a jómódúak köréből kerül ki.

Szakemberek szerint nyugtalanító, hogy az ukrán tüdőgyógyászok körében is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma.

A címlapról ajánljuk