eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtisztítanák Amszterdam hírhedt piroslámpás negyedét

Megtisztítaná Amszterdam hírhedt piroslámpás negyedét a város polgármestere. Job Cohen a prostituáltak és kábítószertanyák helyett elegáns üzleteket és szállodákat látna szívesen a holland városban.

Amszterdam vezetése megelégelte, hogy a város egy részét, a híres-hírhedt piroslámpás negyedet szinte teljesen megszállta az alvilág.

A nyolcszáz éve működő piroslámpás negyedben kezdetben a matrózok voltak az állandó vendégek, ám mára valódi turisztikai látványossággá vált a bordélyházak és vörös neonokkal kivilágított épületek kerülete.

A prostituáltak mellett azonban kábítószerüzérek, pénzmosodák és emberkereskedők is beköltöztek a negyedbe.

Job Cohen polgármester bejelentette: fel akarják számolni a város történelmi központjában virágzó szervezett bűnözést.

Az amszterdami városvezető szerint a romantikus látvány kerül veszélybe, ha a szexiparra jellemző visszaéléseket is látja az ember.

"Nem akarjuk megszüntetni a prostitúciót, a bűnözés ellen viszont szigorú eszközökkel lépünk fel" - jelentette ki határozottan.

Amszterdam vezetői vissza kívánják fordítani a prostitúció teljes körű legalizációját, amelyet 2000-ben vezettek be. Úgy vélik ugyanis, a rendelkezés nem érte el a valódi célját, vagyis a szexiparban dolgozók védelmét, hiszen a prostituáltaknak nem váltak önálló, adófizető vállalkozókká, akik nem függnek futtatóiktól.

A városvezetők szigorú szabályokhoz kötnék a bordélyházak és örömlányokat közvetítő cégek működési engedélyének kiadását. Nem kímélnék azokat a futtatókat, akik a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állnak. Emellett 18-ról 21 évre emelnék fel a prostituáltak alsó korhatárát.

A tervek szerint néhány utcára szűkítenék le a prostituáltak negyedét, a hajléktalanok és kábítószerfüggők számára létesített központokat pedig áthelyeznék. A városvezetők felújítanák a régi épületeket, és luxusüzletekkel, galériákkal, elegáns éttermekkel és szállodákkal helyettesítenék a bordélyházakat.

Amszterdamban azt sem bánják, hogy elveszítik a negyedet látogató turistákat. "Majd jönnek mások, akik a templomokra kíváncsiak. Amszterdam továbbra is egy izgalmas város marad, több szabadsággal és toleranciával, mint bárhol máshol" - mondta Lodewijk Asscher alpolgármester.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×