eur:
389.72
usd:
362.11
bux:
68005.03
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kilencen erőszakoltak meg egy kislányt, mégis megúszták a börtönt

Ausztráliában hatalmas felháborodást váltott ki egy bírósági ítélet, amelynek értelmében kilenc fiatalember, akit egy tízéves őslakos kislány megerőszakolásában találtak bűnösnek, megúszta a börtönt.

A bűncselekmény 2005-ben történt Queensland államban. A bíró úgy döntött, hogy az elkövetőket feltételesen szabadlábra bocsátja, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli.

Az elkövetők közül hatan kiskorúak voltak a nemi erőszak időpontjában, őket 12 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta a bíró. A többi három fiatalember hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Sarah Bradley ítéletében a vádlottaknak azt mondta, hogy az áldozat "várhatóan beleegyezett volna a szexbe valamennyiükkel". Úgy vélekedett, hogy a lányt nem erőszakkal vették rá a nemi aktusra.

A bíró azt mondta, hogy az ítéletek megfelelők, hiszen az ügyészség is ilyen büntetést szorgalmazott.

Kevin Rudd, Ausztrália újonnan megválasztott miniszterelnöke kijelentette, hogy az ítélet megdöbbentette.

"Elborzasztanak az ilyen ügyek, amikor nők és gyermekek ellen követnek el szexuális erőszakot. Az én elvem a zéró tolerancia" - mondta a politikus.

Boni Robertson őslakos aktivista kijelentette, hogy nincs bocsánat a bíró döntésére.

Nincs olyan kulturális, morális, társadalmi ok, és különösen nincs olyan jogi megfontolás, amely megengedné egy ilyen döntés meghozatalát" - tette hozzá.

Az elkövetők az egyik legerősebb őslakos család tagjai Cape Yorkban, míg az áldozat családja alacsonyabb státusú.

Anna Bligh, Queensland tartomány kormányfője bejelentette, hogy felülvizsgálják az elmúlt két évben a Cape York-i térségben született, szexuális erőszakkal összefüggő ítéleteket.

Biztosítani akarom Cape York lakosait, valamint azokat az embereket, akik távoli, bennszülött közösségekben élnek, hogy ugyanolyan igazságügyi elbánásban részesülnek, mint amilyet Queensland más közösségeiben elvárhatunk - közölte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×