eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Becsempészett mobilokkal tervelik a szökéseket

A legnagyobb nagy-britanniai börtönben a rabok a becsempészett mobiltelefonok révén rendelnek kábítószereket, folytatják bűnöző tevékenységüket és tervelik ki a szökéseket - állapította meg egy jelentés.

Szinte határtalan a mobiltelefon-használat a wandsworth-i börtönben, ezáltal pedig a drogok beszerzése is emelkedik - áll a nyugat-londoni börtönt felügyelő bizottság éves jelentésében.

A megállapítások szerint a legnagyobb nagy-britanniai fegyintézetben közel 250 mobiltelefont találtak az év első öt hónapjában. Az adat tekintve is különösen magas, hogy 1400 elítélt van a wandsworthi börtönben.

A jelentés kiemeli: komoly aggodalmat okoz a szinte korlátlan mobiltelefon-hozzáférés, ami által könnyű kábítószerhez jutni, valamint erőszakos cselekedetekre és megfélemlítésre használják a készülékeket.

Csak idő kérdése a komolyabb incidens


Az elítéltek a becsempészett mobiltelefonok révén bonyolítják kinti bűnügyi tevékenységüket, lépnek kapcsolatba családjukkal és korábbi társaikkal, és tervelik ki a szökéseket - állapította meg a testület.

Az ellenőrző bizottság szerint csak idő kérdése, hogy a készülékek használata mikor vezet egy komolyabb incidenshez a börtönben.

A testület szerint több őrnek kellene szolgálatban lennie a vallási foglalkozások alkalmával, ugyanis a rabok ezt használják arra, hogy leplezzék a nem megengedett cselekedeteket.

A jelentés szerint már három éve figyelmeztették a belügyi tárcát a veszélyre, ám a minisztérium nem tett semmit.

A testület ugyanakkor kiemeli: javultak a feltételek a börtönben, az elítéltek már több időt tölthetnek cellájukon kívül, és elégedettebbek a bánásmóddal is.

Törvényben rögzített, hogy Nagy-Britanniában valamennyi börtönt egy független felügyelő testület ellenőrizze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×