eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csokival hajtott autóval kelnek át a Szaharán

Csokoládéval hajtott autóval tervezi átszelni a Szaharát Timbuktuig két brit. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a bioüzemanyagok fejlesztésének és használatának fontosságára.

Andy Pag és navigátora, John Grimshaw a dorseti Poolból indult, hogy csokoládéval hajtott autóján átvágjon a Szaharán. A páros Franciaországon és Spanyolországon hajt keresztül, majd áthajózik Marokkóba. Hogy elérjék úti céljukat, a mali Timbuktut, 7250 kilométert kell maguk mögött hagyniuk.

A két barát egy olyan eszközt is visz magával, amely képes felhasználható üzemanyaggá alakítani a csokoládé gyártásakor keletkező melléktermékeket és a már nem eladható csokit. A berendezést útjuk végén jótékony célra ajánlják fel, akárcsak azt a teherautót, amellyel nekivágnak a kalandnak.

Az utazáshoz négyezer kilogrammnyi csokoládémaradékból készült, kétezer liternyi biodízelt visznek magukkal.

A sivatagon egy-egy Toyota terepjáróval kelnek majd át, amelyeket ugyancsak csokoládéból készült üzemanyag hajt majd. A négykerék-meghajtású járművek egészen addig a teherautó gyomrában utaznak, amíg a páros el nem éri a Szaharát.

Andy Pag és John Grimshaw olyan túrát akart szervezni, amelynek során járműveikkel nem szennyezik a környezetet. Felvették a kapcsolatot az Ecotec vállalattal, amely kísérleti üzemanyagot állít elő csokoládéhulladékból és éttermekből összegyűjtött fáradt olajból.

Timbuktu arról híres, hogy az isten háta mögött van, a legtávolabbi hely, amit csak elképzelni lehet. Ha eltudunk oda jutni biodízellel, nem lesz okuk más üzemanyagot választani azoknak sem, akik a gyerekeiket viszik el autóval az iskolába, vagy munkába hajtanak - magyarázta Andy Pag.

A férfi reméli, hogy akciójuk felhívja a közvélemény figyelmét a széndioxid-kibocsátás súlyos veszélyeire.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×