eur:
400.86
usd:
366.66
bux:
74334.2
2024. október 11. péntek Brigitta
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a gazdaságfejlesztési fórumon Győrben, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében 2024. április 4-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nagy Márton: 2028-ban 420 ezer forint lehet a minimálbér

A kormány keresi, hogy még ki dolgozhat, aki eddig nem. A tárcavezető megnevezte azt a két tényezőt is, amely miatt nincs olyan növekedés, mint lehetne.

A jövő évtől 3-6 százalék között alakulhat a GDP növekedési üteme, ehhez társul a gazdasági növekedésen alapuló gyors bérkonvergencia, ami a kormány egyik új gazdaságpolitikai célkitűzése - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken az Év Felelős Foglalkoztatója díjátadón Budapesten.

Nagy Márton közölte, idén a gazdasági növekedés elsősorban a német gazdaság mélyrepülése - ami főként a járműipart érinti -, valamint a belföldi fogyasztás alakulása miatt nem olyan lesz, mint gondolták. Az idén a harmadik negyedévben minimális, a negyedik negyedévben 1-2 százalékos növekedést tud majd felmutatni a magyar GDP. A nagy ugrás 2025 első negyedévében következik be, amikortól kezdve a gazdaság növekedési üteme belép a 3-6 százalékos kategóriába.

Hozzátette: gazdasági növekedésre van szükség a kormány új gazdaságpolitikai céljainak eléréséhez, amelyek között szerepel, hogy 2028-ra a minimálbér 1000 euróra, a bruttó átlagkereset 1 millió forintra emelkedjen.

Nagy Márton rámutatott, hogy a kormány támogatja a munkáltatók és a munkavállalók megegyezését, amelynek értelmében a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára fogják emelni a minimálbért 2027-re. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 266 800 forintos minimálbér 2027. január elsejével 374 800 forintra emelkedhet. Egy évvel később a minimálbér várható értéke elérheti a 419 815 forintot, ami több mint 1000 euró.

Ehhez hasonlóan felvázolta a bruttó átlagkereset mozgását is, ami a mostani 651 147 forintról, 2027-re 878 549 forintra növekedhet, 2028-ra pedig várhatóan meghaladja a 970 ezer forintot.

A miniszter kiemelte, a munkavállalók és a munkáltatók közötti három éves bérmegállapodás kitűzése mellett a növekedésen alapuló gyors bérkonvergencia megvalósítását segíti a munkáshitel elindítása, a családi adókedvezmény megduplázása és az infláció alacsonyan tartása is.

Arra is kitért, hogy fenn kell tartani a munka alapú gazdaságot és meg kell védeni annak eredményeit. Ezek között említette, hogy a koronavírus-járvány és az energiaválság ellenére folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma.

Egyúttal jelezte, a kormány továbbra is a munkaerőpiaci tartalékok és ezáltal az inaktívak felkutatására, valamint a foglalkoztatás növelésére törekszik.

Utóbbi kapcsán fontos célkitűzés, hogy a 20-64 évesek körében a mostani 81,4 százalékos foglalkoztatási rátát 2030-ra 85 százalékra akarják emelni. "Erre minden esély megvan" - mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak kicsit lassabb tempóra vált - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×