eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke az árnyékkormánya tagjainak bemutatásán a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Felfüggeszthetik Dobrev Klára mentelmi jogát

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság indítványozta a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa és európai parlamenti képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. Mindez Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentésének ügyében történt meg. A volt államfő, Áder János testvére azért indított büntetőeljárást Dobrev Klára ellen, mert az azt állította, hogy bűnös a pedofilbotrányban.

A bíróság felfüggesztette a rágalmazás vétsége miatt Pölöskei Gáborné Áder Annamária által Dobrev Klára ellen indított büntetőeljárást és indítványozta az Európai Parlamentnél elnökénél, hogy Dobrev Klára mentelmi jogát függessze fel – derült ki a bíróság augusztus 29-i keltezésű végzéséből, amely az Index birtokába került.

Áder János testvére még ez év márciusában tett magánindítványként feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Dobrev Klára ellen, mivel a politikus azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária is bűnös a pedofilbotrányban, mondván a volt államfő húga a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának a vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, ennek ellenére mégsem tett semmit.

Az Index cikke szerint ezt a volt államfő testvére egyértelműen rágalmazásként értelmezte, mivel a főosztály vizsgálata után, 2011. szeptember 28-án írásbeli feljegyzésben tájékoztatta a főjegyzőt és az aljegyzőt a bejelentésről, valamint arról, hogy az általa vezetett főosztály büntetőfeljelentés előkészítését kezdte meg.

A feljelentés kidolgozására pedig nemcsak utasítást adott, de abban részt is vett. Javaslatot tett arra is, hogy „az önkormányzat a feljelentést ne a helyi, hanem a megyei rendőr-főkapitányság részére terjessze elő, így elkerülve, hogy az igazgató esetleges ismeretségi körébe tartozó helyi rendőrkapitányság végezze a nyomozást” – idézte fel a részleteket korábban a volt államfő.

Az EP Jogi Bizottságának asztalán az indítvány

A bíróság indítványát Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlament elnöke plenáris ülésen jelenti majd be, az indítványt pedig a Jogi Bizottsághoz utalja. A bizottság az Európai Parlament eljárási szabályzata alapján a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” vizsgálja majd, időbeli korlát nélkül.

Dobrev Klárát meghallgatja majd a bizottság, lehetősége lesz előterjeszteni az általa a tárgyhoz tartozónak ítélt bármely iratot vagy egyéb írásos bizonyítékot, de ezen kívül nem vehet részt a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelemmel kapcsolatos vitán.

A bizottság zárt ülésen tesz majd határozati javaslatot, amelyben a mentelmi jog felfüggesztésére, vagy a kérelem elutasítására tesz ajánlást. Ezután, a bizottsági határozatot követő plenáris ülésen az Európai Parlament egyszerű többségi szavazással határoz.

A büntetőeljárás a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat kézbesítését követően folytatható Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×