eur:
392.77
usd:
354.69
bux:
0
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: Pxhere

Kiadná a lakását? A jó mellett van egy rossz hír is

Rengeteg albérlet került a piacra, ez könnyebbséget, de egyben egyfajta árkorlátot is hozott.

Egymástól teljesen eltérő irányba mozdult az országos lakásbérleti piac kínálati és keresleti oldala az idei albérletszezonban - derül ki az ingatlan.com csütörtökön megjelent legfrissebb elemzéséből, amely a pótfelvételik augusztus végi eredményhirdetésének apropóján mutatja be az albérletpiac helyzetét.

A kínálat augusztusban, egy hónap alatt 13, éves összevetésben pedig 17 százalékkal nőtt. A kiadó lakások iránti érdeklődések száma idén augusztusban 30 százalékkal erősödött júniushoz képest, de

a tavaly augusztusi szinthez képest ötödével elmarad részben a magas bérleti díjak miatt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kínálat növekedése annak köszönhető, hogy a tulajdonosok egyrészt a igyekeznek az albérletszezonban feltölteni a kiadó lakások hirdetéseit az ingatlanhirdetési portálokra, mert ilyenkor tudnak a leggyorsabban és leghatékonyabban bérlőt találni. Másrészt sok bérleti szerződésnek ebben az időszakban van az évfordulója, amikor a bérlők körbenéznek, hogy van-e szebb, jobb vagy olcsóbb kiadó lakás a kínálatban. Ahonnan pedig kiköltöznek, azok a lakások visszakerülnek a kínálatba.

Augusztus első négy hetében a kiadó lakások iránt 130 ezer telefonos érdeklődést mért az ingatlan.com.

A kínálat elmúlt hetekben tapasztalt jelentős növekedése a bérlőknek jelentett segítséget. Nemcsak azért, mert több kiadó lakásból tudnak válogatni, hanem azért is, mert kiadói oldalon mutatkozó verseny miatt idén elmaradt az albérletszezon közepén megfigyelhető drágulási hullám - fogalmazott Balogh László.

Budapesten augusztus végén közel 10 ezer kiadó lakás volt a piacon, amelyek az átlagos bérleti díja 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ban is 250-250 ezer forintos átlaggal számolhatnak a bérlők. A legolcsóbb kerületek között van a XV., a XX., a XXI. és a XXIII., ahol 170 ezer és 185 ezer forint között alakul a bérleti díj.

Az egyetemvárosok körében továbbra is Debrecen számít a legdrágábbnak, ahol 230 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi a kiadó lakásokat. Győrben ugyanez az összeg havonta 190 ezer forint. Szegeden és Pécsen egyaránt 150 ezer forint az átlag. Veszprémben 160 ezer, Kecskeméten 145 ezer forintot kell fizetni kiadó lakást keresőknek. Miskolcon átlagosan 110 ezer forintért kínálják a tulajdonosok a kiadó lakásokat.

Címlapról ajánljuk
Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

"Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami" - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

A WHO szerint a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy Afrikában a majomhimlő új, a korábbiakhoz képest könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét olyan országokban, amelyeknek nagyon kevés erőforrásuk van arra, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nem lehet mindenre felkészülni, a természet mindig képes meglepetésekre.

Varga Mihály az Arénában: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×