eur:
393.64
usd:
354.44
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az új MOL Bubi gyűjtőállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Újabb hét gyűjtőállomással bővült a Mol Bubi közbringarendszer hálózata Budapest III. kerületében.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Óbudai önkormányzat: a polgármestert is megilleti az ártatlanság vélelme

Az ügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék augusztus 16-án rendelte el Kiss László letartóztatását.

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, Kiss László polgármestert is - írta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az óbudai polgármester (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) letartóztatásával kapcsolatban.

"A Fidesz hatalmi gépezete néhány napja letartóztatásba helyezte" az ország hatodik legnagyobb önkormányzatának polgármesterét. Indokolatlan a személyes szabadság korlátozása egy olyan vezető esetében, akinek munkája egy egész városrész működését érinti. "Veszélyesnek gondoljuk az eljárást, hiszen ezzel a hatalom precedenst teremt, hogy bármikor a választói akarattal szembemenve ellehetetlenítse egy új önkormányzat megalakulását, és saját választási veresége után új választást kényszerítsen ki" - írták.

A nyilatkozat szerint az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása "a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért". Kiss László és az őt támogató koalíció eddig és azután is megakadályozza a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését, szembemegy a fideszes szándékkal, a lakóparkbiznisszel.

A választók az önkormányzati választáson világosan nyilatkoztak arról, hogy azt a környezettudatos szemléletű, szociálisan érzékeny politikát kívánják támogatni, amit az óbudai önkormányzat öt éve folytat. "Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembe megy a lakosság érdekeivel és akaratával: nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen" - áll a nyilatkozatban.

"Érdekes tény", hogy míg az önkormányzatunk ellen folyó összehangolt akcióban közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt, és hatalmas erőkkel vonul fel minden egyes esetben, addig a "pártállammal összefüggésben" indult nyomozások esetében - ha egyáltalán elindul ilyen - jóval szerényebb a mozgósítás és a lelkesedés. Miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig "a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz", majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt - fogalmaztak.

"Ez az ellentmondás is alátámasztja a meggyőződésünket: itt politikai leszámolás zajlik" - írták.

"Ezúton is hangsúlyozzuk, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat működése folyamatosan biztosított, minden feladatot maradéktalanul ellátunk." A helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja: a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja - jelezték.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábban közölte, hogy Kiss László júniusban újraválasztott óbudai polgármestert augusztus 14-én az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

Az ügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék augusztus 16-án elrendelte Kiss László letartóztatását.

Címlapról ajánljuk
Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

A Ferencváros egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy ősszel az Európa-liga főtábláján szerepeljen, ebben a bosnyák bajnok Borac Banja Lukát kell felülmúlni. Az első mérkőzés este 9 órakor kezdődött a Groupama Arénában, a visszavágót 29-én, jövő csütörtökön rendezik.

Gellért Gábor: speciális gyakorlatokat is kitaláltak Rasovszky Kristófnak

Nemcsak mentálisan bizonyult a legerősebbnek a nyílt vízi úszók mezőnyében Rasovszky Kristóf, hanem fizikailag is topon volt a párizsi ötkarikás játékokon, ezért lett olimpiai bajnok – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya. Meglátása szerint a Szajna vizének minősége nem volt megfelelő, de példákat sorolva illusztrálta, hogy korántsem ismeretlen ez a probléma az úszók számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 21:24
×
×
×
×