eur:
396.52
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay

Magyarország is csatlakozik az ASEAN-hoz

Az egyezmény célja az érintett országok közötti béke és barátság erősítése, a délkelet-ázsiai régió együttműködése és a helyi viták minél békésebb rendezése.

"Egyetértek azzal, hogy Magyarország a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződés részes államává váljon" - olvasható az Orbán Viktor által szignózott, a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozatban.

A HVG azt írja,

a szerződéshez eddig 54 állam, és 2012-ben az Európai Unió is csatlakozott.

Maga a szövetség (angol rövidítéssel ASEAN) 1976-ban jött létre, és most tíz államot tömörít a régióban. A Barátsági és Együttműködési Szerződés azonban sokkal szélesebb körre terjed ki. Részese az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, az Európai Unió és több tagállama, számos afrikai, dél-amerikai és EU-n kívüli európai ország. 54. államként legutóbb Szerbia csatlakozott 2023-ban.

A miniszterelnök a határozattal felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert, hogy folytassa le hazánk a szerződéshez való csatlakozással kapcsolatos eljárását.

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×