eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A drónnal készült felvételen a Kalocsa és Paks között épülő új Duna-híd a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2023. december 5-én. A kétszer egysávos, 946 méter hosszúságú híd és a csatlakozó útszakasz 2024 nyarára készül el.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A jövő héten már két új hídon is átkelhetünk

Június első hetében két napon belül nyílik meg egy-egy híd a forgalom és a nagyközönség előtt.

Az egyik a Kalocsa–Paks közötti új Duna-híd, amelynek a hivatalos neve Tomori Pál híd, a másik pedig a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhíd - írja a vg.hu.

A Tomori Pál híd lesz a huszadik átkelő a Duna magyarországi szakaszán. A nemrégiben megjelent információk szerint június 6-án, csütörtökön nyílik meg a nagyközönség előtt.

Az új Duna-híd kivitelezésnek köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

A kivitelező által közzétett adatok szerint a 946 méter hosszú hídba

  • közel 28 ezer köbméter betont építettek be,
  • a kész acélszerkezet súlya meghaladja az 5 ezer tonnát,
  • továbbá 418 kilométert tesznek ki a feszítőkábelek,
  • a folyószabályozási műtárgyakba és pillérvédelembe 82 300 tonna vízépítési kő került.

Két nappal korábban, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján pedig átadnak egy másik, különleges hidat, a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhidat. A szerkezet az ünnepről kapta a nevét, így lett a Nemzeti összetartozás hídja.

A gyalogos kötélhíd két hegy, a Szárhegy és a Várhegy között foglal helyet. Hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban. Ezzel a technológiával nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon sem épült még ilyen hosszú híd, vagyis a Borsod vármegyei átkelő az egyik legnagyobbnak számít ebben a kategóriában.

Az átadás másnapján, június 5-én a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok lakcímkártya felmutatása mellett ingyen próbálhatják ki a függőhidat,

június 6-tól pedig mindenki számára megnyílik, 5000 forintos jegy ellenében. Az említett két település lakói viszont viszont azután is 20 százalékos kedvezményre jogosultak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×