eur:
390.92
usd:
365.31
bux:
68203.53
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vetési varjú (Corvus frugilegus) a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros közelében 2022. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nagy a felháborodás a Balatonnál, fákat vágtak ki a déli parton

A varjak sok helyen okoznak jelentős károkat a lakosok számára, ugyanis számos mezőgazdasági területen kivágták az erdősávokat, így gyakran házakhoz költöznek és a közelben lévő fákon raknak fészket.

Rengeteg kárt okoztak és zajosak voltak a varjak, ami miatt a helyi lakosok azt állítják, hogy az elmúlt hetekben fákat vágtak ki a Balaton déli partján, a Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő határán levő utcákban – derül ki az ATV Híradó tudósításából.

Az egyik nyaralótulajdonos azt mondta, senki sem tájékoztatta őket arról, hogy ez fog történni. Megkereste a balatonkeresztúri polgármestert, aki azt válaszolta neki, hogy az önkormányzat szavazta meg a fakivágást.

A helyiek elmondása szerint a kivágott fák között voltak olyanok is, amelyek 30-40 évesek és nagy árnyékot adtak a nyári forróság idején. A kivágás hivatalos indokát nem tudni, de

többen is azt állítják, hogy a varjúfészkek miatt született ilyen döntés.

Egy helyi lakos azt mondta, soha nem látott egyetlen varjúfészket sem a környéken, igaz megjegyezte, hogy ősszel sok falevél lehullik, de az avar sem szokott zavarni senkit.

A varjak sok helyen okoznak jelentős károkat a lakosok számára, ugyanis számos mezőgazdasági területen kivágták az erdősávokat, így gyakran házakhoz költöznek. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője közölte: lenne lehetőség arra, hogy a varjakat visszajuttassák a külterületekre, ehhez azonban az szükséges, hogy olyan fasorokat, erdőfoltokat találjanak a határban, ahol nem zavarnának senkit.

A madarakat gallyak kihelyezésével, esetleg téli etetéssel lehetne ilyen területekre szoktatni.

A szóvivő hozzátette: a vetési varjak fészkét nem érdemes levenni vagy eltávolítani, mert néhány napon belül úgyis újraépítenék, ráadásul védett fajról van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×