eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy pohár bor a Balatonfüredi Borhetek rendezvényen a megnyitó napján, 2023. augusztus 4-én. Az augusztus 4-27. közötti Balatonfüredi Borheteken a Balatonfüred-Csopaki Borvidék huszonnégy borásza harminc fajtából csaknem háromszáz féle bort kínál a Tagore sétányon.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

A legértékesebb turisztikai tippeket is megkapja a kormány mostantól

Megalakult és megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni – tudta meg az InfoRádió az MTÜ vezérigazgatójától, Könnyid Lászlótól.

Megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. A testület alakuló ülésére több mint 30 szakmai szervezet kapott meghívást, többek között a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács vagy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek. Ezzel is elősegítve a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását és egyre gyorsabb fejlődését, egyúttal hozzájárulva ahhoz is, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták, valamint üzleti utazók számára egyaránt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az alakuló ülésen hangsúlyozta: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja. Ígéretes, hogy a "turisztikai fogyasztás" kezd helyreállni, ennek eredményeképp év elején 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, így az ágazat januári teljesítménye már felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A tárcavezető szerint ugyanakkor – szem előtt tartva a gazdasági növekedés helyreállítását – tovább kell növelni az ágazat versenyképességét és teljesítményét. Ebben számít a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetek partnerségére, értékes meglátásaira és javaslataira.

"Minden friss ágazati információ eljuthat a döntéshozókhoz, és sok esetben olyan konkrét, a gyakorlati életből származó javaslatok, ötletek, gondolatok is megfogalmazódhatnak, amelyek aztán egy végső célt kell, hogy segítsenek: a turizmus versenyképességét" – erősítette meg az InfoRádió megkeresésére Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója.

A tanácsok "a működési környezet optimalizálását kell, hogy szolgálják", hiszen

akkor lehetnek a hazai kkv-k és a turisztikai ágazat szereplői versenyképesek, ha ebben nincsenek ellehetetlenítő tényezők,

és a jogszabályi környezet a versenyképes működést segíti – tette hozzá.

A 30 szakmai szervezetnek ezen a fórumon az egymással is párbeszédre nyílik lehetősége, ami szintén értékes lehet a kormány számára. Az ígéretek szerint "a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki részt vesz ebben a munkában".

Nagy számban vannak jelen például a Balatont reprezentáló szakmai és érdekvédelmi szervezetek is, ami érthető, hiszen a hazai vendégéjszakák több mint 24 százaléka 2023-ban a Balaton turisztikai térségből érkezett, és "ez a turisztikai termék kiemelt figyelmet igényel".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×