eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Navracsics Tibor szerint súlyos válságban van a Balaton, mint lakóhely

El kell dönteni, hogy megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen – mondta a miniszter egy siófoki konferencián.

A területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra kerül, fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása. A Balaton komoly demográfiai válságban van, amivel szintén foglalkozni kell – egyebek közt erről beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy siófoki konferencián.

A miniszter elmondta, hogy az átfogó cél, miszerint 2030-ra Magyarország kerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé, területfejlesztési szempontból azt jelenti, hogy a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell. Egyik fontos feladat ezen belül a vidéki népességmegtartás erejének fokozása – írja a hirbalaton.hu.

A jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt – mondta a miniszter. A Balaton-régió mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van.

A belföldi vándorlás, amit a koronavírus-járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát – magyarázta. Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, „ami a fiatalokra mért halálos csapás” – fogalmazott. Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája – tette hozzá.

Mint kifejtette, mindez azt jelenti, hogy a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az üdülőrégióban a közszolgáltatásokat is fejleszteni, a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni. Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak – fogalmazott a miniszter.

Hangsúlyozta, ő azon az állásponton van, hogy meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére. „Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük” – fogalmazott. Éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek tájazonosak és az ítélők egyetértésével találkoznak – mutatott rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×