eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2023. november 6.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megjelent a rendelet Orbán Viktor új stratégiai tanácsadó testületéről

A megjelent kormányhatározatból kiderül, milyen hatáskörökkel és mekkora fizetéssel rendelkeznek a testület tagjai.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat részletezi, hogy a Stratégiai Tanácsadó Testület feladata lesz többek között

  • stratégiai szempontból áttekinteni a kormányzás egyes területeit,
  • megvizsgálni az állami, és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenállóképességét, valamint e tárgykörben javaslatokat fogalmazzon meg,
  • továbbá az iménti két pont szerinti tevékenysége során meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, illetve háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől.

A testület elnöke a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs. Az elnökön kívül a tagok száma legalább öt fő, megbízatásuk visszavonásig tart, a tagokat a miniszterelnök kéri fel. Tevékenységükért

az államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak

- írja az Index.

A testület tagjai:

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, korábban többször kormánybiztos, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának 2000 és 2002 között alapító főigazgatója, 2010 és 2015 között főigazgatója.
  • Kovács Árpád mérnök, közgazdász, 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke, 2004-től 2007-ig a számvevőszék világszervezetének, az INTOSAI kormányzótanácsának elnöke, a Költségvetési Tanács volt elnöke.
  • Kovács József nemzeti információs államtitkár. 1985 és 2012 között a Magyar Honvédség állományában törzstiszti és parancsnoki beosztásokat látott el, többek között a koszovói békefenntartó erők (KFOR) magyar kontingense, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként teljesített szolgálatot. 2012 és 2018 között a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója volt, 2018-tól nemzeti információs államtitkár.
  • Maróth Miklós, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben. Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar klasszikafilológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, 2007 és 2010 között az Union Académique Unternationale elnöke, később tiszteletbeli elnöke. 2019-től 2023-ig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat figyelő államtitkár. 2013-tól 2018-ig országos rendőrfőkapitány, majd a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója volt. 2020-tól a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára, 2022-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.
  • Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, 2010 és 2019 között alkotmánybíró. 2021-től 2022-ig a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, 2021-től 2023-ig a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×