eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Országos ellenőrzésbe kezdtek a hatóság emberei

A húsvétra készülve egész márciusban ellenőrzik az élelmiszerláncokat, piacokat. Külön kiemelt figyelmet szentelnek a sonkáknak, tojásoknak, zöldségeknek, boroknak, tormának és édességeknek.

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és -minőség a családok számára.

A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán - az általános ellenőrzési szempontok mellett - a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők.

A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése.

Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd - részletezte Nobilis Márton.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

Nobilis Márton kiemelte,

mindenkinek lehetősége van arra, hogy jelezze a Nébih zöld számán, ha egy termék romlott, vagy a minősége nem megfelelő.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülők szeretnek a gyerekeknek húsvétkor élő nyulat ajándékozni, de mindenkitől azt kérte, állatvédelmi szempontok alapján fontolják meg, hogy tudnak-e otthon ilyen házi kedvencet tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×