Infostart.hu
eur:
387.79
usd:
329.4
bux:
0
2025. december 28. vasárnap Kamilla
Nyitókép: Pixabay

Éder Tamás az Arénában: sokat változtak a szokások, már nem annyira népszerű a húsvéti sonka

A sonkafélék éves forgalmának 30-40 százalékát a húsvéti ünnepkör idején veszik meg és fogyasztják el a magyar emberek, idén azonban nagyon sokan az utolsó napokra hagyják a vásárlást – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Éder Tamás arról is beszélt, hogy a magyar élelmiszerexport több mint 80 százaléka az Európai Unióban, mintegy 90 százaléka pedig Európában koncentrálódik.

Nem meglepő, hogy a húsvéti ünnepekre készülve megnő az igény és az érdeklődés a vásárlók körében a tojás, valamint a füstölt húsáruk után. A húsfélék között nagyon széles a repertoár, sokan vesznek ilyenkor füstölt csülköt, de nagyon kedvelt termék a hosszan érlelt parasztsonka is. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a füstölt húsáruk kategóriájának „több minőségi síkja is van”. Hozzátette: a húsvét előtti egy hónapban általában hat-hét ezer tonna füstölt húsfélét adnak el az üzletek, boltok.

Éder Tamás arról is beszélt, hogy tapasztalataik és a visszajelzések alapján idén a korábbi évekkel ellentétben nagyon sok magyar az utolsó napokra hagyja a húsvéti bevásárlást. Ez pedig azt jelenti, hogy

ebben az évben nem fogyott annyi füstölt hústermék, mint az elmúlt esztendőkben,

pedig ebben a termékkategóriában az éves forgalom 30-40 százaléka a húsvéti ünnepkör idejére koncentrálódik, ezenkívül még karácsony előtt van nagy szezonja idehaza a sonkaféléknek.

Húsvétkor változnak a sonkavásárlási szokások is, hiszen ilyenkor a legtöbben egyben vásárolják meg, míg máskor leginkább szeletelve kérik az emberek. Éder Tamás kifejtette: az olyan füstölt húsáruk forgalma, mint például a kötözött vagy a parasztsonka, év közben lényegesen kisebb. A legtöbben a húsvéti időszakot leszámítva inkább öt-tíz dekás kiszerelésben vásárolnak sonkaféléket, esetleg nyaranta vesznek nagyobb mennyiségben például füstölt csülköt a babgulyáshoz, bográcsozáshoz.

Éder Tamás kiemelte: sokan észrevehették, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben a húsvétra szánt füstölt készítményeknek folyamatosan egyre kisebb lett a mérete, illetve kisebb szerelésben lehet kapni ezeket a termékeket, amivel arra reagált az iparág, hogy egyre több a kisebb létszámú, egy-két fős háztartás Magyarországon. A kisebb családok, valamint az egyedül élők pedig nem nagy, két vagy éppen két és fél kilós darabos sonkát vesznek, hanem

inkább a fél kiló körüli kiszerelés népszerűbb a körükben.

Éder Tamás szerint azért is fogy manapság kevesebb sonka, mert különösen a városokban élő családoknál már nem jellemzők a nagy összejövetelek húsvétkor, így nincs is szükség három-négy kiló sonka megvásárlására. Sok család ilyenkor vidéken pihen vagy hotelekben, szállodákban tölti a hosszú hétvégét. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke azt kizárta, hogy „életmódbeli vagy valamilyen divatbeli okai” lennének annak, hogy ennyire visszaesett itthon a húsvéti sonkafogyasztás.

Az árakkal kapcsolatban azt mondta, hogy az elmúlt másfél évben az élő sertés árának változásait követően a húskészítmények esetében is komolyabb „hullámzás” volt megfigyelhető, azonban most, húsvét előtt ezek a termékek nagyjából annyiba kerülnek, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor, sőt bizonyos áruk még olcsóbbak is.

„A legalacsonyabb kategóriát tekintve irreálisan olcsó húsfélékkel is találkozhatnak a vásárlók”

– jegyezte meg Éder Tamás.

Hogy teljesít a magyar élelmiszerexport?

Nagy István agrárminiszter nemrég egy konferencián azt mondta, a gazdatársadalom kitartásával, tudásával és erőfeszítéseivel a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar meg tud felelni az előtte álló kihívásoknak, és meg tudja találni azokat a válaszokat, amelyekkel biztosítható Magyarország élelmezésbiztonsága és minél magasabb arányú exportteljesítménye. A tárcavezető hozzátette: céljuk, hogy az agár- és élelmiszeripar exportteljesítménye 2030-ra tízmilliárdról 15 milliárd euróra nőjön – miközben tavaly már rekorddal, 13,8 milliárd euróval zárt az ágazat.

Éder Tamás az élelmiszerexporttal kapcsolatban úgy fogalmazott, az elmúlt évek során nem történt jelentős változás a földrajzi célstruktúrát illetően, így a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export több mint 80 százaléka az Európai Unióban, mintegy 90 százaléka pedig Európában koncentrálódik. Döntően továbbra is Németország a meghatározó exportpiaca a magyar élelmiszereknek, de Romániába, Olaszországba és Horvátországba is sok termék jut ki.

„Jelentős változás, hogy az elmúlt tíz évben Románia kiemelt célország lett”

– fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, a termelésben van még bőven fejlődési és növekedési lehetőség, az itteni éghajlaton előállítható mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekből „képesek lennénk akár húszmillió embernek az ellátására is”. Ezzel szemben jelenleg 13-15 millió emberhez jut el magyar exportáru. Úgy véli, az egy hektárra jutó hazai mezőgazdasági kibocsátás és az állattenyésztés is fejleszthető. Utóbbi véleménye szerint nagyon sokat veszített a jelentőségéből a rendszerváltás óta.

Biztató jövő előtt az állattenyésztők

Éder Tamás hangsúlyozta: az elmúlt másfél-két évtized inkább a szántóföldi növénytermesztés fellendülését hozta, miután „viszonylag biztosan le lehetett hozni egy hektárról megfelelő nagyságú jövedelmet, így nem volt érdemes ezt a pénzt állatokba beleölni, mert a tenyésztésben jellemzően inkább csak veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a gazdálkodó”.

Az elmúlt másfél évben azonban ezeken a területeken is jelentős változások történtek. Fordult a kocka, és úgy tűnik,

most a szántóföldi növénytermesztőknek van nehezebb időszaka.

A világpiaci folyamatok továbbra is éreztetik a hatásukat, illetve az ukrán gabona nagy mennyiségben történő bejutása az Európai Unióba Éder Tamás megítélése szerint Magyarországon is kedvezőtlen ármozgásokat eredményezett. Számos magyar szántóföldi növénytermesztőnek még a különböző támogatásokkal együtt is veszteséget kellett elkönyvelnie. „Sokan elgondolkodtak azon, hogy újra érdemes lenne beletenni szőrbe-bőrbe a gabonát” – jegyezte meg.

Éder Tamás lát potenciális lehetőséget arra, hogy a magyar állattenyésztés fejlődésnek indul a következő időszakban. Hozzátette:

főként a baromfi- és a sertéstenyésztéssel, valamint a tejtermeléssel foglalkozók lehetnek a közeljövő nagy nyertesei, ha jól gazdálkodnak.

Kiemelte, hogy ha újra fellendül az állattenyésztés, akkor a rá épülő feldolgozóiparnak is növekedhet a teljesítménye.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Nyugat-Európában jelentős társadalmi és politikai nyomás nehezedik az állattenyésztési ágazatra, ami akár azt is eredményezheti az előttünk álló időszakban, hogy az Európai Unión belül részben áttevődik Kelet-Európára az állattenyésztés, amivel hangsúlyosabb szerepet kaphat Magyarország is. „Könnyen előfordulhat a jövőben, hogy a kelet-közép-európai térség látja majd el a Nyugatot az állati eredetű termékek egy jelentős részével” – mondta Éder Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Donald Trump már látja a békemegállapodást

Donald Trump már látja a békemegállapodást

Donald Trump szerint az ukrajnai háború lezárásáról szóló tárgyalások végső szakaszában járnak. Az amerikai elnök erről Volodimir Zelenszkij társaságában beszélt, amikor floridai rezindenciáján fogadta az ukrán államfőt vasárnap.
Putyin háborús ultimátuma árnyékában találkozik Trump és Zelenszkij – háborús híreink vasárnap

Putyin háborús ultimátuma árnyékában találkozik Trump és Zelenszkij – háborús híreink vasárnap

Oroszország szombat este újabb rakétatámadást indított Kijev és Ukrajna több régiója ellen, amely miatt az ukrán főváros egyes részein megszűnt az áram- és a távhőszolgáltatás. A támadás közvetlenül megelőzte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatását, ahol Donald Trump elnökkel folytat tárgyalásokat a 20 pontos béketerv véglegesítése érdekében. Az egyik legkritikusabb kérdése továbbra is az, hogy mely területeket adnák át Oroszországnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×