eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elemző: évértékelőjében Gyurcsány Ferenc megadta az ellenzéki kampány alaphangját

Gyurcsány Ferenc ellenzéki összefogást sürgetett évértékelő beszédében, ám az majd kiderül, hogy ebbe az ellene is hadakozó Momentum is beáll-e – mondta az InfoRádióban a DK elnökének évértékelő beszédét vizsgálva a Nézőpont Intézet elemzője, Pálfalvi Milán.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szombaton megtartotta évértékelő beszédét, ennek értékelésére kérte az InfoRádió Pálfalvi Milánt, a Nézőpont Intézet elemzőjét.

"Azt láthattuk ebben a beszédben, hogy egyrészt a történelmi egyházakkal szemben határozta meg magát, végső soron megfenyegette azokat; emlékezhetünk rá, hogy ez gyakorlatilag összecseng azzal, hogy a kormányzása idején milliárdos kárt okozott az egyházi intézményeknek, tehát ebben nincsen semmi új" – vázolta a beszéd mögött felsejlő attitűdről az elemző.

Arra a kérdésre, hogy a "polgári" és a "keresztény" Magyarország szembeállítása volt-e a beszédben az, ami erre utalt, úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc beszéde egyértelműen gyújtó hangvételű beszéd volt, amelynek célja az volt, hogy elmozdítsa társadalmat a keresztény identitástól. "Ne felejtsük el, hogy az egész politikája, amikor hatalmon volt, gyakorlatilag erről szólt" – jegyezte meg.

Kitérve a pártelnök-exkormányfő hitelességére, Pálfalvi Milán elmondta még, az évértékelőn a magyar Himnusz helyett az "európai induló" hangzott el, "ezen mindenki elgondolkodhat, hogy egy magyar Magyarországot szeretne, vagy pedig egy európai identitást valamiképpen a magyarokra erőltetni kívánó politikát".

Az elemző "mindenképpen nagyon érzelmesnek" nevezte a szónoklatot. "A tekintetben hozott újat, hogy most választási év van, és az az üzenet, amit

megfogalmazott Donáth Anna Momentum-elnök, illetve a párt felé, hogy be kell állniuk a sorba,

pontosan arról szólt, hogy a kampány előtt mindenkinek, aki le akarja váltani a magyar kormányt, össze kell fognia. Ez volt Gyurcsány Ferenc üzenete, de hát látjuk, nincs teljes egység az ellenzéki oldalon, a baloldalon" – ecsetelte, hozzátéve, azért ő a vezér, "ő adja ki az ukázt", amit igazolhat, hogy a Momentum a nyári választásokkor Gyurcsány Ferenc mögé fog állni.

Pálfalvi Milán szerint ez a beszéd az ellenzéki kampány alaphangját adta meg.

"Megkezdődött a kampány, és azt láthatjuk, hogy például a gyermekvédelmi kérdésben próbál valamifajta felelősségteljes pozíciót felvállalni Gyurcsány Ferenc és a DK, de ne felejtsük el, hogy a gyermekvédelmi törvényt nem szavazták meg 2021-ben, sőt a gyermekvédelmi népszavazás ellen kampányoltak, ehhez képest próbálnak most valamilyen aktuálpolitikai célt megvalósítani, de a vasárnapi tüntetésük, ahol nagyon kevesen voltak Budapesten, pontosan ezt mutatja, hogy az emberek nem akarnak azonosulni azzal, hogy a DK most a gyermekvédelem ügyében valamifajta hitelességi pontot szeretne felmutatni" – mondta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×