eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young man hands holding credit card and using phone
Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images

Figyelmeztet a fogyasztóvédő: tombol a csalás az online piactereken

Özönlenek a panaszok a fogyasztóvédőkhöz az olyan online platformokkal kapcsolatban, amelyeken bárki árulhatja a saját termékeit, köztük rengeteg a csaló is. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy ilyen esetben nem a honlap az eladó, akkor gyakorlatilag semmilyen jogunkat nem tudjuk érvényesíteni.

A marketplace típusú honlapok és applikációk esetében azt kell tudatosítani magunkban, hogy csak a felületen vásárolunk, de nem a felülettől – mondta az InfoRádiónak Baranovszky György fogyasztóvédelmi szakjogász, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

"Amikor az eladó magánszemély, a vásárló abban a pillanatban felejtse el, hogy bármiféle szavatossági, jótállási jogokat tud majd érvényesíteni, el tud állni a szerződéstől 14 napon belül" – mondta a jogász. A fogyasztót védő rendelkezések csak abban az esetben hatályosak, ha az eladó egy vállalkozás, tehát jogi személy. Azt tanácsolja éppen ezért, hogy

vásárlás előtt ellenőrizzük le, ki is valójában az eladó.

A szakjogász arra is figyelmeztet, hogy a távol-keleti webáruházak ugyan nagyon szépek, a termékeik pedig rendkívül olcsók, de a minőségük nagyon gyakran csapnivaló és egy esetleges jogvita nagyon nehezen rendezhető.

Mint mondta, annyira tökéletes, magyar nyelvű honlapok vannak, hogy átlagfogyasztóként azt gondolhatjuk, magyar eladóval van dolgunk, de kiderülhet, hogy a cég valójában nagyon messze van, több tízezer kilométer távolságban, és a visszaküldés többe kerülne, mint maga a termék. Hozzátette,

nagyon sok ilyen esetben a fogyasztóvédelmi szervek tehetetlenek, nincs lehetőség az érdekérvényesítésre.

A fogyasztóvédelmi szövetség vezetője ezért arra kéri a vásárlókat, hogy mindig nézzenek utána a valódi eladónak, és csak olyan felületen vásároljanak, amelynek vannak elérhetőségei és a többi vásárló is jó véleménnyel van róla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×