eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő  az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök az Arénában: népfrontba kell tömörülni

Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP már a Mi Hazánk javaslata előtt is úgy gondolta, közös ellenzéki listára van szükség a közelgő választásokon. Meglátása szerint az EU-s források hazahozása és szövetségesek találása lenne a legfontosabb, nem szabad engedi, hogy Magyarország az unió perifériájára sodródjon.

Az MSZP mindig is azt mondta, a szétaprózott ellenzéki pártoknak együtt kellene működnie egy ilyen autoriter rendszerben - mondta Kunhalmi Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a Magyar Szocialista Párt forgatókönyve arra az esetre, ha Budapesten pártlistás szavazás lesz. Hozzátette, az ellenzéknek csak így van esélye egy nagy, megcsontosodott és megbonthatatlan Fidesszel szemben. Hangsúlyozta, az MSZP-nek évek óta ez az álláspontja, ők is azt mondják, hogy közös fővárosi listára van szükség. Úgy fogalmazott: egyfajta népfrontba kell tömörülni, így szembemenni a kormányzattal.

Úgy tudja, Budapesten ezt az álláspontot osztja a Demokratikus Koalíció és a Momentum is, vagyis meglátása szerint három nagy ellenzéki párt készen áll az összefogásra, ha a kormánypárt meglépi a választási törvény módosítását. Hozzátette, ismét az a döntő probléma, hogy pár hónappal a választások előtt hoznak meg egy ilyen döntést. Mint mondta,

2014-ben a Fidesz ugyanezt csinálta, akkor pont a mostanival ellenkező érvelés mentén nagyobb hangsúlyt helyezett a kerületi önkormányzatokra, polgármesterekre.

Kijelentette: elfogadja, hogy a választójogi törvényeket lehet módosítani, azt viszont nem, hogy ilyen gyorsan, és mint fogalmaz, egy ilyen autoriter rendszer kénye-kedve szerint, saját magára szabva az adott pillanatban változtatgat. Úgy véli, ez nem tesz jót egy társadalomnak.

Kunhalmi Ágnes arról is beszélt, az első és legfontosabb, hogy haza kell hozni az EU-s forrásokat, ehhez pedig Magyarországnak újra barátokat kell szereznie. Úgy véli, az, amit a kormánypártok állítanak, miszerint ezzel alárendelnénk magunkat az Európai Uniónak, nem valós. Elmondta, az MSZP csatlakoztatta a szövetséghez Magyarországot, ami valóban azzal járt, hogy harmonizálni kellett a dolgokat, de a folyamat lezárult.

Onnantól kezdve, hogy teljes jogú tagjai vagyunk az EU-nak, új időszámítás kezdődött, és nem lenne szabad, azt az "útszéli zsarolást" alkalmazni, amit Orbán Viktor csinál

- jelentette ki.

Úgy véli, aktívan kellene alakítani az Európai Unió politikáját, és olyan szövetségeseket találni, akik segítik Magyarország érdekeinek az érvényesítését. Szerinte az az alapelv, hogy a nyugati világhoz tartozunk, Európa és az EU a legfontosabb otthonunk Magyarországon túl, de ebben meg kell találni hazánk legfontosabb érdekeit, és ehhez szükség van barátokra. Ismét hangsúlyozta, hogy a források hazahozatala kiemelt fontosságú, és véleménye szerint ha más lenne kormányon, ezek a források már itt lehetnének.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP pont a fordítottját csinálná-e, mint a kormánypártok, például megszavaznák-e a migrációs rendeletet, megadnák-e Ukrajnának a támogatást, azt felelte, hogy mindez hazugság és a kormány narratívája. Hozzátette: Magyarországon lenne például Európai Ügyészség, az igazságszolgáltatás nem küzdene problémákkal, felszámolnák a demokratikus és jogállami deficitet, lenne szabad sajtó, vagyis sok olyasmit változtatnának, ami jelenleg "szúrja az EU szemét". Kijelentette, az, hogy az említett kérdésekben hogyan döntenének, egy teljesen másik kérdés. Véleménye szerint ezekben az ügyekben a Fidesz sikerrel mossa az emberek agyát.

Hangsúlyozta Ukrajna fegyveres támogatásával kapcsolatban, hogy az MSZP álláspontja világos:

nincs katona, nincs fegyver - nem csak Ukrajnába, hanem Csádba sem, ahová a kormány viszont küld fegyveres erőket.

Abban a kérdésben, hogyha a Magyar Szocialista Pártnak lenne EP-képviselője, hogyan hoznák haza a forrásokat, azt mondta, hogy ez egy hatalmas bürokratikus rendszer, amit számos ponton meg kellene változtatni, de nem úgy, ahogy a kormánypártok teszik, vagyis visszajuttatva egy kezdetleges állapotba, államok laza szövetségébe, ahol nincs mélyülő integráció. Úgy véli, az Európai Uniónak sokkal inkább egy önálló és erős szereplőnek kellene lennie ebben az új típusú globális térben. Példának hozta fel, hogy

az MSZP is, és ő maga személy szerint is támogatná egy önálló, Európai Uniós hadsereg létrehozását.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke nagyon fontosnak tartaná, hogy a közép-kelet-európai régió ne szoruljon perifériára gazdaságilag és szociálisan, hanem fel tudjon zárkózni, ehhez viszont igenis fontos lenne a források eljuttatása a térség országainak, így Magyarországnak is. Hozzáfűzte, ehhez viszont muszáj teljesíteni bizonyos elvárásokat. Kifejtette, egy közösség részei vagyunk, és véleménye szerint Orbán Viktor ebben hazudik a magyaroknak, mert a retorikájához nem teszi hozzá, hogy a csatlakozáskor úgy döntöttünk, a szuverenitásunk egy részét a többi EU-s országgal együtt gyakoroljuk.

Mint kifejtette, vannak nemzetállami kérdések és vannak közösségi kérdések. Mint mondta, furcsállja, hogy a miniszterelnök olyan belföldi kérdésekben, mint az oktatás, Brüsszelben siránkozik, veri az asztalt, az EU-n kéri számon a pedagógusok fizetését, holott ezt a nemzeti költségvetésből kellene finanszírozni. Értetlenségét fejezte ki, hogy az ilyesmi nem zavarja a kormánypártok szavazóbázisát, hiszen, tette fel a kérdést, "legközelebb majd a nemzeti alaptantervet is ott fogja megíratni?"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×