eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, mennyit ér a magyar diploma a hazai munkaerőpiacon

A magyar egyetemeken szerzett diploma bérelőnyt jelent a munkaerőpiacon: a diplomát szerzők rövid idő után elhelyezkednek és az országos átlagbér 1,3-szeresét kapják, egy hétéves perspektívában vizsgálva pedig 1,7-szeres a bérelőnyük – mondta el az InfoRádióban a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára.

A diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján Hankó Balázs elmondta, diplomával szinte azonnal és bárki elhelyezkedhet "egy rövid nyári szünet után", 42 nap elteltével már mindenkit vár a munkaerőpiac.

"Mi több, rögtön 1,3-szeres bérszorzót jelent a diploma az átlagbérhez képest, és ha ezt 7 éves időtávlatban nézzük, 1,7-es a szorzó" – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára. A munka- és bérelőny mellett feltűnő, hogy szinte kizárólag felsőfokú végzettséget igénylő helyre be tud kerülni, aki diplomát szerez. Vannak továbbá területek, ahol a szorzó még a fentinél is sokkal magasabb:

  • informatikai területen 2,5
  • műszaki területen 2

"Azokon a területeken, amelyeket mi kifejezetten erősítünk, a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai, dupla bérre számíthat, aki diplomát szerez. Ez erősödő tendenciát is mutat" – mondta Hankó Balázs, és hozzátette, a bérelőny erősödött az orvos-egészségtudományi területeken is.

A friss diplomások egyre nagyobb arányban Magyarországon kezdik a munkát. "A vidéki egyetemek megtartó ereje azt jelenti, hogy 10-ből 8-an a képzési vagy származási régióban kezdenek munkát, 10 százalék Budapesten" – fordította a számok nyelvére az államtitkár.

Az elmúlt tíz év alatt megduplázódott a külföldi diákok száma is, 42 ezer diák jött 180 országból. A cél a számot 2030-ig 80 ezerre növelni, a rövid időre külföldre tanulni távozó diákok száma is duplázódhatna húszezerre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×