eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, mennyit ér a magyar diploma a hazai munkaerőpiacon

A magyar egyetemeken szerzett diploma bérelőnyt jelent a munkaerőpiacon: a diplomát szerzők rövid idő után elhelyezkednek és az országos átlagbér 1,3-szeresét kapják, egy hétéves perspektívában vizsgálva pedig 1,7-szeres a bérelőnyük – mondta el az InfoRádióban a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára.

A diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján Hankó Balázs elmondta, diplomával szinte azonnal és bárki elhelyezkedhet "egy rövid nyári szünet után", 42 nap elteltével már mindenkit vár a munkaerőpiac.

"Mi több, rögtön 1,3-szeres bérszorzót jelent a diploma az átlagbérhez képest, és ha ezt 7 éves időtávlatban nézzük, 1,7-es a szorzó" – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára. A munka- és bérelőny mellett feltűnő, hogy szinte kizárólag felsőfokú végzettséget igénylő helyre be tud kerülni, aki diplomát szerez. Vannak továbbá területek, ahol a szorzó még a fentinél is sokkal magasabb:

  • informatikai területen 2,5
  • műszaki területen 2

"Azokon a területeken, amelyeket mi kifejezetten erősítünk, a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai, dupla bérre számíthat, aki diplomát szerez. Ez erősödő tendenciát is mutat" – mondta Hankó Balázs, és hozzátette, a bérelőny erősödött az orvos-egészségtudományi területeken is.

A friss diplomások egyre nagyobb arányban Magyarországon kezdik a munkát. "A vidéki egyetemek megtartó ereje azt jelenti, hogy 10-ből 8-an a képzési vagy származási régióban kezdenek munkát, 10 százalék Budapesten" – fordította a számok nyelvére az államtitkár.

Az elmúlt tíz év alatt megduplázódott a külföldi diákok száma is, 42 ezer diák jött 180 országból. A cél a számot 2030-ig 80 ezerre növelni, a rövid időre külföldre tanulni távozó diákok száma is duplázódhatna húszezerre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

Még el sem kezdődött, de már egyre többen érdeklődnek a kormány márciusra meghirdetett lakásbiztosítási kampánya iránt, ami azt jelzi, hogy megmozdulhat a piac – mondta az InfoRádióban a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója. Németh Péter emlékeztetett: március 1. és március 31. között bárki felmondhatja, illetve lecserélheti a lakásbiztosítását, függetlenül attól, hogy mikor van a szerződése évfordulója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×