eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest Parliament building exterior, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Változás jön a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásoknál

A Kúria döntése alapján az LMP népszavazást kezdeményezhet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény eltörlése érdekében - erre is reagált az Országgyűlés rendkívüli ülésén a kormányzat.

„Ez a törvény a törvénytelenség törvénye” – fogalmazott napirend előtt Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, aki szerint érdemes megnézni, hogy milyen területeken is állapíthat meg eltérő szabályokat rendelettel a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény alapján.

Példaként említette, hogy a törvény alapján eltérhetnek az eljárási díjak mértékétől és módjától, a telekmérettől, a közterület-használattól, annak meghatározott időtartalmától, az eljáró hatóság kijelölésétől. Eltérhetnek a területrendezési, a településrendezési, az építési, a telekátalakítási, illetve az örökségvédelmi szabályoktól, de nem kell betartaniuk a tűzvédelmi és környezetvédelmi szabályokat, illetve az ehhez kapcsolódó eljárási és kártalanítási szabályokat a kiemelt beruházásoknak, ahogyan a közművek építésére és a beruházásokra vonatkozó tájékoztatási szabályokat sem – sorolta.

Csökkenni fog a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások száma

– mondta válaszában Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára. Mint fogalmazott, azt kívánják elérni, hogy minőségi módon lehessen építeni, olyan minőségi módon, ami tiszteletben tartja mindazokat a szempontokat, amik adott esetben akár az államnak, akár különböző közösségeknek fontosak lehetnek. „Biztosak lehetünk abban, hogy szűkítésre kerül a kiemelt státuszra kerülő beruházásoknak a köre. Természetesen vannak olyanok, amik erre alapot és indokot adhatnak a jövőben” – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a népszavazás engedélyezése is annak a bizonyítéka, hogy a demokrácia az ellenzék állításával ellentétben igenis működik Magyarországon. Ágh Péter egyébként kételkedik abban, hogy az LMP össze tudja szedni a referendum megtartásához szükséges aláírásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×