eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Pexels.com

Rugalmasabban kezelik a munkáltatók az atipikus munkavégzést – felmérés

Otthonról történő munkavégzést a munkaadók 17 százaléka, kötetlen munkaidőt pedig 16 százaléka tesz lehetővé – derül ki a Családbarát Magyarország Központ kutatásából. A cél a munka és a magánélet minél jobb összehangolása – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára.

A testi, lelki, szellemi egészség mindennek az alapja, és azért is fontos, mert erre épül a család – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára.

Beneda Attila a Családbarát Magyarország Központ „Kétkarú munkaerőpiaci kutatás” című felmérésnek eredményeit, valamint a munka-magánélet összehangolásának jó gyakorlatait bemutató tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kormány családpolitikáját, a családtámogatási rendszert olyan alapokra helyezte, hogy az megfeleljen a családok, a társadalom igényeinek.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint

kiemelten fontos a családok megbecsülése, ugyanakkor a munkaerőpiacon való részvételük is.

Ezek az intézkedések segítik a családok megerősítését és a munka-magánélet egyensúlyát is – hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2010 óta a nők munkanélküliségi rátája egyharmadára csökkent.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelten hangsúlyozta a testi, lelki, szellemi egészség fontosságát, ami a kormány családpolitikájának múlt héten bejelentett negyedik pillére.

A kormány a jövőben is minden segítséget megad a családok számára – mondta Beneda Attila.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy 2020-tól kezdődően mind az oktatási intézményeknek, mind a munkahelyeknek alkalmazkodniuk kellett a világjárvány okozta helyzethez, és ennek is lett az eredménye, hogy ma a munkáltatók sokkal rugalmasabban kezelik az olyan, úgynevezett atipikus munkavégzési formákat, mint az otthoni munkavégzés, a részmunkaidő, a rugalmas foglalkoztatás, vagy a helyettesítések rendszere.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy

a kutatásban részt vevők mintegy 80 százaléka szerint az otthoni munkavégzés lassan visszaszorulóban van, miközben háromnegyedük számára nagyon fontos a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének lehetősége.

A Kétkarú munkaerőpiaci kutatás szakmai alapon vizsgált eredményeit Mészáros Zoltán kutatásvezető és Héra Gábor szociológus ismertette.

Ebből mások mellett kiderült, hogy reprezentatív kutatásuk is azt bizonyítja, hogy a munkavállalók számára elsődleges a munka-magánélet összehangolása, az atipikus munkavégzési formák száma a világjárvány időszaka óta mintegy háromszorosára nőtt, ezek közül ma elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás a jellemző, az otthoni munkavégzés (Home Office) kevésbé.

Ezekről a foglalkoztatási formákról elsősorban a fővárosban dolgozó megkérdezettek válaszoltak pozitívan, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az ipari, illetve mezőgazdasági munkahelyeken ezekre még nem, vagy csak kevésbé van lehetőség – ismertették.

Annus Gábor szakmai igazgató azt emelte ki, hogy a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja keretében már 1100 munkáltató szerezte meg a családbarát munkahely védjegyet, és azon dolgoznak, hogy további területeken is összeegyeztethetővé váljon a munka és a magánélet.

A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra, tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket - írták többek között az eseményhez kiadott ismertetőben.

A Családbarát Magyarország Központ Kétkarú munkaerőpiaci kutatásának eredményei ide kattintva érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×