eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Trócsányi László, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Trócsányi László: az uniós szerződés módosítása veszélyes a kisebb tagországokra

Magyarország nem fogja támogatni az uniós szerződés módosítását célzó európai parlamenti javaslatot, az ugyanis jelen formájában rendkívül nagy veszélyt jelent a kis és közepes méretű országok számára, így Magyarország számára is – jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Trócsányi László, az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében, az uniós szerződések módosítására irányuló és szerdán szavazásra előterjesztett EP-javaslattal kapcsolatban azt mondta: a javaslat egyfajta új alkotmányt akar létrehozni.

Az új szerződéstervezet szerint az Európai Uniónak elnöke lenne épp úgy, mint az Amerikai Egyesült Államoknak, lennének miniszterei, lenne európai népszavazás, új eljárási rendek és új hatáskörök. Ez teljes mértékben fordítja meg, fordítja át a jelenlegi struktúrát. Sokkal inkább az Európai Unió válna a szerződések urává és nem a tagállamok, ami a kis és közepes méretű országok számára rendkívül nagy veszélyt jelent, így Magyarország számára is – hívta fel a figyelmet.

"Ha megszűnik az egyhangú szavazásról szóló a jog a legfontosabb kérdésekben, a külpolitikára, a pénzügyekre, adóügyekre vonatkozóan, akkor olyan döntések születhetnek, amik a tagállamok érdekeit, szuverenitását sérthetik”

– fogalmazott Trócsányi, majd hozzátette: a magyar delegáció ezért nem tudja megszavazni a javaslatot, és arra hívja a figyelmet, hogy a jelentésnek elfogadásának negatív hatásai lesznek, ugyanis elő fogja segíteni az Európai Unió erózióját, ami – szavai szerint – egyébként is folyamatban van.

Az arra való hivatkozással kapcsolatban, hogy a szerződések módosítására az unió bővítése miatt van szükség, Trócsányi László azt mondta: a nyugat-balkáni bővítés fontos, de később szükséges dönteni arról, hogy kell-e majd módosítani a szerződéseken. Amikor az új tagok már beléptek az unióba, akkor majd a tagállamok lesznek hivatottak arra, hogy döntéseket hozzanak az esetleges módosításról és nem az Európai Parlament – tette hozzá Trócsányi László.

Zdzislaw Krasnodebski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat a föderalizmus megteremtését az Európai Unión belül szorgalmazó Spinelli-csoport négy német és egy belga EP-képviselőjének munkája, akik

„meg szeretnék megszervezni az életünket Európában”.

„Nem az európai polgárokat képviselő Európai Parlament egyik politikai frakciójáról, politikai csoportjáról van szó, ami azt mutatja, hogy a javaslat kísérlet arra, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unió Tanácsára és a tagállamokra” – fogalmazott.

Azt mondta ugyanakkor, hogy a szerződésekkel kapcsolatos bizonyos változtatásokra szükség lehet, amire a bevándorlási válságra adott uniós válaszok hatékonyságának hiánya mutatott rá. A migrációs válsággal kapcsolatban hozott rossz döntéseket azonban azok a politikai őrök erőltették, amelyek most még nagyobb hatalmat szeretnének Európában – monda. Szándékuk, hogy alárendelt szerepbe kényszerítsék a tagállamokat, különösen a kis és közepes tagországokat, és főleg a kelet-közép-európai régiót – tette hozzá a lengyel politikus.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×